Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rušenje 'blizanaca'

SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD, baš kao i ostatak svijeta su 11. rujna 2001. godine ostale u šoku. Članovi terorističke skupine Al Qaide, oteli su četiri civilna zrakoplova, od kojih su dva uspjeli zabiti u Svjetski trgovački centar, nebodere 'blizance', simbole američkog prosperiteta.

Na današnji dan, utorak, u 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu let 11 American Airlinesa udario je u sjeverni neboder Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. 17 minuta nakon toga, u 9 sati i 3 minute, u južni se neboder zabio zrakoplov United Airlinesa, let 175. Treći oteti zrakoplov, let 77 American Airlinesa, je u 9 sati i 37 minuta pao na Pentagon, a posljednji let 93 United Airlinesa srušio se u polju u Pennsylvaniji u 10 sati i 3 minute. Posljednji zrakoplov bio je usmjeren na nepoznatu metu u Washingtonu, ali su ga otmičari ili namjerno srušili ili su izgubili kontrolu zbog pobune putnika.

Pročitajte i ovo Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije" Ilustracija Užas rata Pet ljudi i beba stara 23 dana poginuli u ruskom granatiranju Hersona: "Nikad neće prestati ubijati civile"

>> Napad 11. rujna promijenio je svakodnevicu

Niti u jednom zrakoplovu nije bilo preživjelih. Neki putnici uspjeli su prije rušenja uspostaviti telefonski kontakt s članovima obitelji te su prenijeli informacije da se u zrakoplovima nalaze otmičari. Ova tragedija završila je s epilogom od gotovo tri tisuće nedužnih žrtava.

Prošle godine je obilježena deseta godišnjica napada na američke 'blizance' i Pentagon, događaje koji su Ameriku zavili u crno. Mnoštvo Njujorčana te predsjednik Barack Obama i njegov prethodnik George W. Bush, odali su lani posebnu počast tisućama žrtava ubijenim u stravičnom napadu na WTC.

>> New York odao počast žrtvama '11. rujna'

Gradske su vlasti 'podigle' svijetla nedaleko od mjesta pada Blizanaca, kako bi još jednom podsjetile kako nikada neće biti zaboravljeni.

Ta su svijetla prvi put prezentirana šest mjeseci nakon terorističkog napada 2001. godine, a za desetogodišnjicu tog tragičnog događaja su ponovno upaljena. Njihova svjetlost dosezala je miljama daleko u nebo i smatra se jednim od najjačih ikad projiciranih u noćno nebo. Amerikanci danas obilježavaju još jednu tužnu obljetnicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene