Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanstvo SAD-a

Burne reakcije na izjave Milorada Dodika: "Nećemo mirno gledati potpirivanje novog sukoba"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic / CROPIX
Veleposlanstvo SAD-a u BiH reagiralo je na separatističke izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini reagiralo je na izjave predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika koji je, podsjetimo, rekao da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH te je poručio da je sve spremno da RS postane nezavisna država.

"Sesparatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u euroatlantske institucije", stoji u objavi ambasade.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Bez suradnje Neće Zapad, želi Putina: Dodik zabranio predstavnicima Srba u BiH kontakt s NATO savezom

Dodaje se da, prema ustavu, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, da SAD neće mirno gledati "potpirivanje novog sukoba" te da će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera BiH.

"Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade", objavila je ambasada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaje Dodik nagovara Hrvate da sa Srbima napuste institucije BiH: "Republika Srpska za sat i pol može postati neovisna država"

"Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati surađivati s NATO savezom, podsjećamo ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu. To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspendira ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon", zaključuje se na kraju objave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene