Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirni prosvjedi

SAD prosvjeduju protiv policijskog nasilja, tisuće na ulicama gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće prosvjednika širom SAD-a, od New Yorka, preko Houstona, Bostona, Minneapolisa i Denvera do glavnog američkog grada Washingtona marširale su u srijedu protiv policijskog nasilja, a veliki prosvjedi u Baltimoreu završeni su mirno nakon dva dana nasilja zbog smrti crnog mladića u policijskom pritvoru i prosvjednici su se razišli prije policijskog sata.

Newyorška policija uhitila je više od 60 prosvjednika tijekom prosvjeda koji su na nekoliko lokacija na Manhattanu blokirali promet. Manji prosvjedi održani su i u Bostonu, Houstonu, Fergusonu i Seattleu a u Denveru je također uhićeno nekoliko prosvjednika.

Pročitajte i ovo Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa"

U Washingtonu oko tisuću ljudi, uglavnom mladih, marširalo je prema Bijeloj kući izvikujući "policajci rasisti moraju otići".

U Baltimoreu 3000 pripadnika Nacionalne garde i policije bilo je u srijedu raspoređeno kako bi provelo policijski sat koji je započinjao u 22 sata. Prosvjednici su marširali prema gradskoj vijećnici a njihov marš bio je završetak prvog mirnog dana u gradu nakon dva dana nasilja, nezabilježenog u SAD-u u posljednjih nekoliko godina, u kojem su spaljene zgrade i automobili i ozlijeđeno 20 policajaca te uhićeno više od 200 prosvjednika.

Dimne bombe i suzavac: Tisuće policijaca u Baltimoreu rastjerivalo prosvjednike

Prosvjednici u većinskim crnačkom gradu Baltimoreu traže odgovore o smrti 25-godišnjeg Freddieja Graya koji je preminuo u policijskom pritvoru od ozljeda kralješnice.

Policija bi u petak trebala tužitelje izvijestiti o rezultatima istrage. List Washington Post prenosi da se Gray, prema svjedočenju drugog pritvorenika, u policijskom kombiju pokušavao sam ozlijediti udarajući u strane kombija i da je po dolasku u policijsku stanicu pronađen bez svijesti u kombiju.

"Ne možemo stati, nećemo stati, smjestite policajce ubojice u zatvor", izvikivali su prosvjednici na najvećem prosvjedu u Baltimoreu od njegove smrti 19. travnja, tjedan dana nakon što je uhićen i ozlijeđen.

U srijedu je u Baltimoreu uhićeno 18 osoba a škole su ponovno otvorene kao i prodavaonice. Baltimorski bejzbolski tim Orioles igrao je protiv White Soxa iz Chicaga pred praznim tribinama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene