Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 300 milijardi dolara

SAD priprema najveću prodaju oružja od 2.sv. rata: Je li to cijena osnivanja 'arapskog' NATO-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump će iskoristiti svoj skori posjet Saudijskoj Arabiji kako bi pokrenuo najveću kupoprodaju oružja u povijesti SAD-a, a sve u svrhu kako bi potakao osnivanje "arapskog" NATO saveza.

Ukupna vrijednost oružja koje bi se prodalo iznosi između 98 i 128 milijardi dolara, a moguće je da će narednih godina narasti i do 350 milijardi, izjavio je za Reuters visoki službenik iz Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Ovaj dogovor o prodaji oružja je zapravo kamen temeljac političkoj ambiciji da se potakne države Zaljeva na ujedinjenje i stvaranje arapske alijanse po uzoru na NATO, izvještava Independent.co.uk.

'Zapadni' NATO se sastoji od 28 članica, uključujući i Ameriku. Trump je već u nekoliko navrata izrazio svoje nezadovoljstvo organizacijom, prozivajući je „zastarjelom“ – no nakon nedavnog sastanka s glavnim tajnikom NATO-a, Jensom Strollbergom, izjavio je kako više nije zastarjela.

Bijela kuća je najavila kako će predsjednik predložiti organizaciju 'Arapskog NATO-a' kao primjer saveza koji bi se borio protiv terorizma i držao Iran pod kontrolom.

Saudijski princ Mohamed bin Salman počeo je pregovore o Arapskom NATO-u već nakon američkih izbora 2016., kada je poslao delegaciju u Trumpov toranj kako bi se sastali s Trumpovim zetom, Jaredom Kushnerom, koji je trenutno u službi višeg savjetnika u Trumpovu uredu.

Ideja o arapskom NATO savezu nije nova stvar. Zemlje Zaljeva – Egipat, Jordan, Maroko, Saudijska Arabija i Sudan – već su se jednom udružile, za vrijeme Arapskog proljeća u Egiptu okupili su 40 tisuća zajedničkih vojnih jedinica.

Arapski NATO ne bi imao financijskih problema, svaka država ima dovoljno naftni resursa da podupre organizaciju i održavanje vojnih jedinica, no problem se našao pri definiranju upravljanja i vođenja, posebno kad se uzme u obzir godinama prisutno neslaganje između tih država.

„Jedino Amerika ne znači samo Amerika,“ izjavio je Trump prije nego je krenuo na svoju međunarodnu turneju. Posjet Saudijskoj Arabiji tako bi trebao biti prvi korak u rješavanju različitih problema na Bliskom istoku.

Iako je administracija Baracka Obame posredovala najviše prodaja oružja nego ijedna američka administracija od II. Svjetskog rata, kada je procjenjen iznos od oko 200 milijardi.

Priča pod kojom se prenosi ideja o Arapskom NATO-u, dolazi od Bijele kuće pod izjavom da će stvaranjem ove organizacije i uspješne kupoprodaje oružja, SAD prosperirati povećanjem novih radnih mjesta u industriji, ali i prebacivanjem problema terorizma na države u regiji.

Predsjednik Trump bi trebao stići u Rijad 20. svibnja, nakon čega nastavlja svoju turneju do Izraela, Vatikana i Italije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene