Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5. lipnja 2017.

Crna Gora postaje 29. članica NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je gornji dom španjolskog parlamenta u srijedu ratificirao protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, okončana je proces ratifikacije u svih 28 država članica Saveza.

Čitav taj proces, ocijenili su u Crnoj Gori, tekao je na obostrano zadovoljstvo izuzetno brzo i učinkovito.
„Nakon što 1. lipnja stupi na snagu ratifikacijski akt u Nizozemskoj, u kojoj je završena nacionalna procedura, uslijedit će pozivno pismo glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga Crnoj Gori da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru“, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Slika nije dostupna Širenju se ptorivi Moskva Tillerson zatražio od Senata da ubrza ratifikaciju pristupa Crne Gore u NATO

U Vladi ističu kako je Crna Gora ponosna što završava jedan od svojih prioritetnih ciljeva u razvoju moderne i demokratske zemlje.

Podsjećaju da je proces ratifikacije protokola o pristupanju počeo u državama članicama NATO-a u lipnju 2016., a samo dva dana nakon toga, prva zemlja koja je to uradila bio je Island, koji je, točno prije deset godina, bio i prva država koja je priznala neovisnost Crne Gore.

Crnogorski parlament je jednoglasno usvojio zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. travnja, a premijer Duško Marković tada je najavio, da deponiranjem instrumenata o pristupanju koje je planirano za 5. lipnja ove godine, Crna Gora će i formalno postati 29. članica NATO-a.

Službeni odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su u studenom 2006., pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir, a ministri vanjskih poslova država članica su u prosincu 2015. u Bruxellesu donijeli odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori da postane članica Saveza i otpočne pristupne pregovore.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u svibnju 2016., uz prisustvo izaslanstva Crne Gore koje je predvodio tadašnji premijer Milo Đukanović, članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju, koji je potom proslijeđen na ratificiranje parlamentima svih 28 zemalja Saveza. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene