Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka prehrambena tvrtka General Mills u četvrtak je povukla s tržišta oko pet milijuna smrznutih pizza zbog moguće zaraženosti bakterijom Escherichia coli (E.coli), nakon što je kod 21 kupca dijagnosticirana ta bakterijska infekcija.


Savezni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je objavio da je osam zaraženih osoba hospitalizirano, te da je kod četiri došlo do zatajenja bubrega, izvijestio je CNN.

Vezani članci Kupnja namirnica, ilustracija S tržišta se zbog previše pesticida povlači još jedna namirnica Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima

Osam slučajeva prijavljeno je u Tennesseeju, a ostali u državama Kentucky, Missouri, New York, Virginia, Ohio, Pennsylvanija, Illinois, Wisconsin i Južna Dakota.

Simptomi zaraze s E.coli su grčevi u želucu i proljev koji traju dva
do pet dana, no moguće su i komplikacije kao što je zatajenje
bubrega.

Tvrtka General Mills iz Minneapolisa, obećala je punu suradnju u
istrazi, pozvala kupce da bace pizze koje su kupili pod brandovima Totino's i Jeno's i obećala im naknadu. Po navodima General Millsa, problem je vjerojatno u pizzi s 'pepperoni' kobasicama drugog proizvođača, čije ime nije objavljeno dok se sa sigurnošću ne utvrdi izvor zaraze.

Povlačenje s tržišta hrane zaražene bakterijom E.coli u SAD je vrlo učestalo, a tijekom 2007. događalo se gotovo svakoga mjeseca, pri čemu se najčešće radilo o zaraženom špinatu, salati ili mesnim prerađevinama.

U rujnu je, primjerice tvrtka Topps Meat Co. iz New Jerseya, povukla 10.000 tona smrznutih hamburgera nakon što se s E.coli zarazilo 40 ljudi u osam država. Par dana kasnije tvrtka Topps Meat Co. je prestala s radom.