Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti otvoreni sukob?

SAD poslao razarač u Južno kinesko more; Kinezi zaprijetili: Odgovorit ćemo na provokaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države poslale su u utorak ratni brod blizu umjetnih otoka koje je Kina sagradila u Južnom kineskom moru, u ime načela slobodne plovidbe, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Američki razarač USS Lassen približio se otocima na manje od 12 nautičkih milja, navodi taj izvor, uz rizik da razbjesni Peking.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

Pojas širok 12 nautičkih milja oko tih otoka sagrađenih na grebenima koji su uglavnom pod vodom, u spornom otočju Spratleys, Kina smatra svojim teritorijalnim vodama.

No SAD ne priznaje to posezanje za teritorijem ocjenjujući da Kina ne može gospodariti u tim strateškim vodama. "Djelovat ćemo u Južnom kineskom moru kao i inače i plovit ćemo u međunarodnim vodama kada mi to budemo htjeli", istaknuo je američki dužnosnik.

KINEZI IMAJU PLAN Zavladat će svijetom, evo i kako

Peking vodi teritorijalni spor u Južnom kineskom moru sa svojim susjedima u Aziji. Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i ondje izvodi velike radove nasipavanja, ubrzavši u zadnjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

SAD i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina tako mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu. Na arhipelag Spratleys koji obuhvaća stotinjak nenastanjenih otočića i grebena, pravo polažu Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej.

SAD se već godinama zauzima za "kodeks dobrog ponašanja" između zemalja regije i za mirno rješenje teritorijalnog spora. On se zapravo ne želi službeno odrediti, ali brani pravo zemalja na jugoistoku Azije s obzirom na gotov čin kineskog orijaša.

Kina osudila prisustvo američkog ratnog broda u svojim vodama

Kina je u utorak snažno osudila prisustvo američkog ratnog broda na manje od 12 milja od umjetnih otoka koje Peking gradi u Južnokineskom moru, spominjući "prijetnju njezinu suverenitetu".

Brod USS Lassen plovio je u utorak ujutro po lokalnom vremenu u vodama koje okružuju najmanje jedan od otoka na koje pravo polaže Kina u arhipelagu Spratleys, kazao je američki dužnosnik.

Manevre su nešto kasnije potvrdile kineske vlasti i izrazile "čvrsto protivljenje". Brod "je ušao ilegalno i bez dopuštenja Kine" u vode koje okružuju te otočiće, kazao je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju objavljenom na internetu.

To "predstavlja prijetnju suverenitetu Kine i njezinim sigurnosnim interesima", nastavio je on, podsjećajući da zemlja posjeduje "neosporiv" suverenitet nad arhipelagom i okolnim vodama.

Peking "se apsolutno protivi da treća zemlja koristi slobodu navigacije i nadlijetanja kao izgovor za narušavanje nacionalnog suvereniteta Kine ili njezinih sigurnosnih interesa", naglasio je Lu, dodajući da će kineska vlada "odgovoriti na odlučan način na svaku provokativni čin". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene