Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubio pljačkaša

SAD platile 'krvarinu' i spasile agenta CIA-e iz Pakistana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistan je oslobodio suradnika CIA-e Raya Davisa nakon što je platio 'krvarinu', odnosno naknadu obiteljima osoba koje je ubio u samoobrani.

Taj bi potez trebao ublažiti diplomatsku krizu izazvanu slučajem Davis, koja je paralizirala američko-pakistanske odnose u protekla gotovo tri mjeseca. Davis, bivši časnik specijalnih snaga i zaštitar tvrtke Blackwater, koji je za CIA-u u Pakistanu radio na poslovima sigurnosti, uhićen je u središtu Lahorea 27. siječnja zbog ubojstva dvojice naoružanih muškaraca, koji su navodno motociklom prišli uz njegov automobil u namjeri da ga opljačkaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Živio u šumi pet godina Tinejdžer iz šume želi nazad u divljnu Slika nije dostupna Kad hrana postane porok VIDEO: Najteža tinejdžerica teži čak 250 kilograma



Američki dužnosnici nehotice su izazvali i treću žrtvu, kada su došli u pomoć Davisu, pregazivši jednog promatrača sa svojim terenskim vozilom i udaljivši se prije dolaska policije.
Sjedinjene Države su inzistirale da je Davis imao diplomatski imunitet i da treba biti pušten na slobodu. Međutim, Pakistan je odbio priznati Davisu diplomatski imunitet do sada, te je inzistirao da će biti optužen za ubojstvo.

SAD su platili 2,34 milijuna dolara kako bi se osiguralo Davisovo oslobađanje Davis napustio Pakistan

Američki dužnosnici potvrdili su da su Sjedinjene Države i Pakistan postigle pogodbu o 'krvarini', dopuštajući Davisu da isplati naknade rodbini i nasljednicima ljudi koje je ustrijelio. Supruga jedne od žrtava iz protesta je počinila samoubojstvo, zahtijevajući pravdu.

Associated Press je izvijestio da je SAD platio 2,34 milijuna dolara kako bi se osiguralo Davisovo oslobađanje. Chaudhry Mushtaq, nadzornik u zatvoru Kot Lakhpat gdje Davis bio držan, rekao je za pakistanski list Dawn da je Davis je napustio zatvor u društvu američkog konzularnog dužnosnika, izvijestio je MSNBC News. Davis je već napustio Pakistan, objavio je kasnije ABC News, pozivajući se na američke dužnosnike, te naveo da su letjeli za Afganistan.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene