Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD planira jačanje snaga u Zaljevu kao upozorenje Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon planira pojačati američku vojnu prisutnost u Perzijskom zaljevu kao upozorenje iranskoj vladi koja stalno upućuje izazove SAD-u, izvijestila je u utorak TV mreža CBS News.

CBS News-ov dopisnik za nacionalnu sigurnost David Martin, rekao je kako je jačanje američkih snaga, uključujući i slanje drugog nosača aviona u Zaljev, predloženo kao odgovor na ono što američki dužnosnici vide kao rastuće provokacije iranskog vodstva.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Posljednje vježbe iranske ratne mornarice, podrška šijitskim
milicijama u Iraku, navodni iranski mirnodopski program obogaćivanja urana - za koji su obavještajne službe SAD uvjerene da treba rezultirati proizvodnjom atomske bombe, sve je to vodilo planiranim izmjenama, izvijestio je CBS News.
Vojni dužnosnici su kazali da će se s jačanjem vojne prisutnosti početi nakon 1. siječnja iduće godine, ističuči kako cilj nije napasti Iran već da se radi samo o tome da se Iran odvrati od napada.

U međuvremenu je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio u utorak kako sankcije UN-a neće zaustaviti nacionalni program obogaćivanja urana.

SAD i njegovi europski saveznici traže sankcije protiv Irana zbog
odbijanja vlade u Teheranu da odustane od nuklearnog programa. Nacrtom rezolucije UN-a predviđa se globalna zabrana isporuka Iranu određenih materijala koji se mogu koristiti u razvoju nuklearne i raketne tehnologije, zabranu putovanja i zamrzavanje imovine tvrtki i osoba uključenih u te programe u Iranu.

- Zemlja čija je mladost uspjela ovladati ciklusom proizvodnje
nuklearnog goriva golih ruku, sigurna je da će osvojiti i ostale
vrhove (napretka), rekao je Ahmadinejad pred mnogobrojnim pristašama u Kermanshahu, na zapadu Irana.

Ahmadinejad je govorio dan nakon što su izborni rezultati pokazali da su njegovi saveznici neugodno poraženi na prošlotjednim lokalnim izborima, što je jasan znak nezadovoljstva njegovom politikom.

Tvrdolinijaški predsjednik ipak uspijeva zadobiti znatnu podršku među građanima ističući u prvi plan svoju borbu sa Zapadom oko nuklearnog programa zemlje, koji je za Irance postao izvorom nacionalnog ponosa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene