Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Izbori u Boliviji

Moralesovoj stranci apsolutna većina u senatu i parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji je već na prvom krugu u nedjelju izabran sa 61 do 63,2 posto glasova, dobit će apsolutnu većinu u senatu i u parlamentu, što će predsjedniku omogućiti da nesmetano vlada i da mijenja ustav, po anketama provedenim na izlazu iz birališta.

Po anketi instituta Mori koju je objavila televizija Unitel, Moralesov Pokret prema socijalizmu (MAS) dobiva 25 od 36 mjesta u senatu, ili apsolutnu dvotrećinsku većinu koja mu je trebala. Po institutu Ipsos, kako prenosi postaja ATB, MAS također dobiva apsolutnu većinu i 24 mjesta u senatu, a Plan za napredak Bolivije (desnica) Manfreda Reyesa Ville 11 mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zračni safari Bolivija će loviti dilere borbenim avionima Slika nije dostupna SAD osuđuje protjerivanje svog veleposlanika iz Bolivije

Budući da je MAS već nakon izbora 2005. imao veliku većinu u donjem domu parlamenta, najveći ulog u općim izborima bio je senat koji već četiri godine kontrolira desna oporba, protuteža Moralesovoj vladavini.

>> Evo Morales predlaže dijalog pobunjenim guvernerima

Kontrola u obama domovima parlamenta jamčila bi vladi nesmetanu provedbu novog ustava donesenog 2009., ali i mogućnost njegove izmjene, primjerice kada je riječ o broju mogućih predsjedničkih mandata. Trenutačno ustav omogućuje dva uzastopna predsjednička mandata. O izmjenama ustava ipak se mora raspisati referendum. Desnica već upozorava na opasnost od Moralesove samovlade, po uzoru na venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, njegova saveznika i mentora latinoameričke radikalne ljevice.

Morales obećava brže promjene u zemlji

'Bolivijski narod ponovno piše povijest', rekao je Morales obraćajući se s balkona predsjedničke palače tisućama svojih pristaša koji su tijekom večeri slavili pobjedu u središtu La Paza plešući i uzvikujući 'Evo de nuevo!' (ponovno Evo). 'Nosimo golemu odgovornost... Ova većina koja premašuje dvije trećine zastupnika i senatora obvezuje nas, obvezuje mene, da ubrzam proces promjena' u Boliviji, istaknuo je bolivijski predsjednik.

Morales, prvi indijanski predsjednik (iz plemena Ajmare) u povijesti Bolivije ponovno je izabran za predsjednika sa 61 do 63 posto glasova i 40 postotnih bodova više od njegova glavnog suparnika iz desnice Manfreda Reyesa Ville koji je osvojio 23 do 25 posto, po izlaznim anketama koje se podudaraju i predviđaju također apsolutnu vlast njegove stranke u parlamentu.

'Ovo je trijumfalna pobjeda Bolivijaca... Ona je priznanje protuimperijalističkim predsjednicima, vladama i narodima', rekao je predsjednik misleći pritom na blok latinoameričkih vladara iz redova radikalne ljevice, koji predvodi Venezuela i unutar kojega će ova nadmoćna pobjeda ojačati njegov položaj. Morales je također pružio ruku oporbenoj desnici da se pridruži njegovu projektu. 'Neka mi se pridruže u poslu. Bolivija je iznad bilo kakvih regionalnih ili sektorskih zahtjeva'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene