Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranka bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji je već na prvom krugu u nedjelju izabran sa 61 do 63,2 posto glasova, dobit će apsolutnu većinu u senatu i u parlamentu, što će predsjedniku omogućiti da nesmetano vlada i da mijenja ustav, po anketama provedenim na izlazu iz birališta.


Po anketi instituta Mori koju je objavila televizija Unitel, Moralesov Pokret prema socijalizmu (MAS) dobiva 25 od 36 mjesta u senatu, ili apsolutnu dvotrećinsku većinu koja mu je trebala. Po institutu Ipsos, kako prenosi postaja ATB, MAS također dobiva apsolutnu većinu i 24 mjesta u senatu, a Plan za napredak Bolivije (desnica) Manfreda Reyesa Ville 11 mjesta.

Vezani članci Slika nije dostupna Šest pokrajina buni se protiv vlade Eva Moralesa Slika nije dostupna Ahmadinedžad obećao Boliviji suradnju i milijardu dolara

Budući da je MAS već nakon izbora 2005. imao veliku većinu u donjem domu parlamenta, najveći ulog u općim izborima bio je senat koji već četiri godine kontrolira desna oporba, protuteža Moralesovoj vladavini.

>> Evo Morales predlaže dijalog pobunjenim guvernerima

Kontrola u obama domovima parlamenta jamčila bi vladi nesmetanu provedbu novog ustava donesenog 2009., ali i mogućnost njegove izmjene, primjerice kada je riječ o broju mogućih predsjedničkih mandata. Trenutačno ustav omogućuje dva uzastopna predsjednička mandata. O izmjenama ustava ipak se mora raspisati referendum. Desnica već upozorava na opasnost od Moralesove samovlade, po uzoru na venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, njegova saveznika i mentora latinoameričke radikalne ljevice.

Morales obećava brže promjene u zemlji

'Bolivijski narod ponovno piše povijest', rekao je Morales obraćajući se s balkona predsjedničke palače tisućama svojih pristaša koji su tijekom večeri slavili pobjedu u središtu La Paza plešući i uzvikujući 'Evo de nuevo!' (ponovno Evo). 'Nosimo golemu odgovornost... Ova većina koja premašuje dvije trećine zastupnika i senatora obvezuje nas, obvezuje mene, da ubrzam proces promjena' u Boliviji, istaknuo je bolivijski predsjednik.

Morales, prvi indijanski predsjednik (iz plemena Ajmare) u povijesti Bolivije ponovno je izabran za predsjednika sa 61 do 63 posto glasova i 40 postotnih bodova više od njegova glavnog suparnika iz desnice Manfreda Reyesa Ville koji je osvojio 23 do 25 posto, po izlaznim anketama koje se podudaraju i predviđaju također apsolutnu vlast njegove stranke u parlamentu.

'Ovo je trijumfalna pobjeda Bolivijaca... Ona je priznanje protuimperijalističkim predsjednicima, vladama i narodima', rekao je predsjednik misleći pritom na blok latinoameričkih vladara iz redova radikalne ljevice, koji predvodi Venezuela i unutar kojega će ova nadmoćna pobjeda ojačati njegov položaj. Morales je također pružio ruku oporbenoj desnici da se pridruži njegovu projektu. 'Neka mi se pridruže u poslu. Bolivija je iznad bilo kakvih regionalnih ili sektorskih zahtjeva'. (Hina)