Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok političari vode diplomatski rat s Iranom, američko ratno zrakoplovstvo potiho okuplja najjaču zračnu flotu koju je svijet vidio u bazama blizu iranske granice.


Najmoderniji borbeni zrakoplovi F-22 Raptor te pojačani veterani F-15 Eagle, predstavljat će udarnu iglu zračnih snaga u slučaju da diplomatski napori Zapada ne urode plodom. Njihova zadaća bit će očistiti iranski zračni prostor bilo kakvih, osim koalicijskih zrakoplova u slučaju rata, prenosi Wired.

Vezani članci Hamas pogodio Izrael Stručnjak za vanjsku politiku o sukobu Izraela i Palestinca: " U njihovim odnosima ništa se neće promijeniti na bolje". Nije optimističan ni oko duljine trajanja sukoba Napad na Gazu - 1 Svijet strahuje od eskalacije, raste broj žrtava u sukobu Izraela i Hamasa: "Namjerno ciljaju domove, 43 posto ubijenih su djeca i žene"

Navedeni zrakoplovi pridružuju se armadi mornaričkih nosača zrakoplova, podmornica, krstarica i razarača. Okuplja se takva vojna sila i s toliko naprednom tehnologijom da to naprosto zastrašuje.

Zrakoplovi tipa F-15 već su prije korišteni u Iraku, a kako su tada nailazili na minimalan otpor u zraku, nisu se nagledali akcije. Ipak, iranske vojne snage su nešto snažnije, no F-15-ice ovog puta imaju potporu lovaca 5. generacije, odnosno Raptora.

Aviation Week prenosi kako je eskadrila F-22 Raptora poslana u vojnu bazu Al Dhafra u Ujedinjenim arapskim emiratima. SAD se pripremaju, a podsjetimo kako je američki ministar obrane Leon Panetta početkom godine izjavio kako očekuje izraelski napad na Iran tijekom proljeća. Nije precizirao kad, ali okupljanje američkih zračnih snaga oko Irana je znakovito. Sprema li se nova pustinjska oluja, odnosno njezin treći dio?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.