Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripadnik ISIL-a

VIDEO Mudžahedin brutalno ubio novinara, prijete ubiti i drugog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya, koji je nestao u Siriji prije gotovo dvije godine, a na istoj se snimci vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o sljedećem potezu američkog predsjednika Baracka Obame.

UPOZORENJE! Video snimka smaknuća američkog novinara je potresna i uznemirujuća.

Pročitajte i ovo Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih Ilustracija eskalacija sukoba Regija na rubu potpunog rata: Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji

Video naslovljen 'Poruka Americi' postavljen je na društvene mreže, a zasad nije moguće neovisno potvrditi njegovu autentičnost.

James Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012. Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također prikazan na snimci, nestao je na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine.

ZASTRAŠUJUĆA poruka džihadista Amerikancima

Na snimci se vidi kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.

Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je identificiran kao Sotloff. 'Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci', kaže na snimci maskirani muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom.

Bijela kuća priopćila je da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke. 'Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

Islamska država dosad nije javno pogubila nijednog američkog državljana. Ovaj video postavljen je na internet nakon što su američke snage pokrenule zračne udare u Iraku, prvi puta nakon završetka američke okupacije 2011. godine.

Ekstremistička sunitska skupina Islamska država zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka. Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Sotloff je, također kao slobodni novinar, izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene