Jeruzalem (Foto: Guliver/Thinkstock)
Jeruzalem (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Sjedinjene Države će kako se očekuje otvoriti svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu u svibnju, rekao je američki dužnosnik u petak, a preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva preokret je u višedesetljetnoj američkoj politici.


Američki predsjednik Donald Trump objavio je prošle godine da je SAD priznao Jeruzalem kao izraelski glavni grad, što je razljutilo čak i arapske saveznike SAD-a te izazvalo strah među Palestincima koji teže tome da istočni dio grada bude njihov glavni grad.

Vezani članci Donald Trump Sve Trumpove besmislice: Pije lijek za malariju, zaštitna maska mu ne treba, Amerikancima savjetuje da piju sredstva za čišćenje... Benjamin Netanyahu i Donald Trump Što sadrži plan Donalda Trumpa za Bliski istok i zašto je objavljen baš sad?

Otvorenje veleposlanstva u svibnju predstavlja raniji rok od onoga što se očekivalo.

Tijekom govora pred izraelskim parlamentom prošli mjesec, američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da bi se to trebalo dogoditi do kraja 2019.

Otvaranje veleposlanstva vremenski se podudara sa 70. obljetnicom osnutka Izraela, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Izraelski ministar za obavještajne poslove Israel Katz u petak je čestitao američkom predsjedniku Trumpu u povodu najave da će američko veleposlanstvo preseliti u Jeruzalem na 70. obljetnicu Izraela.

"Nema većeg dara od toga! Najpravedniji i najispravniji korak. Hvala prijatelji!", napisao je na Twitteru Katz. (Hina)