Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove informacije

SAD obavljao eksperimente nad Gvatemalcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monstruozno eksperimentiranje nad 700 Gvatemalaca se navodno odvijalo s blagoslovom državnih vlasti.

Skupina Gvatemalaca traže od SAD-a odštetu jer su ih u sklopu eksperimenta 1940-ih godina prošlog stoljeća namjerno zarazili sifilisom ili gonorejom.  Naime, sumnja se da je američka vlada provodila ciljane eksperimente o učincima penicilina tijekom kojih su oko 700 Gvatemalaca, među kojima je najviše bilo zatvorenika, žena i mentalnih bolesnika, zarazili sifilisom.

Pročitajte i ovo Uragan Eta poharao srednju Ameriku - 2 Klizišta progutala kuće i mostove Poginulo najmanje 70 ljudi, uništene tisuće domova - Uragan Eta u Srednjoj Americi pretvarao ulice u blatne rijeke Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Zaraženih više nego virusom HIV-a Alarmantan podatak Europskog centra za kontrolu bolesti: Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70 posto od 2010.

>> Isprika SAD-a za eksperimente na mentalnim bolesnicima

No sada cijela priča poprima novu dimenziju jer preživjeli optužuju vlasti Gvatemale da su surađivali sa SAD-om. Odvjetnici zaraženih sada žele da njihovi klijenti dobiju odštetu i od matične države. Kad se cijeli skandal slučajno otkrio prošle godine vlada SAD-a je uputila javnu ispriku zaraženima i njihovim obiteljima. Također, predsjednik Gvatemale Alvaro Colon cijeli slučaj je nazvao 'zločinom protiv ljudskosti'.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene