Idlib (Foto: AFP)
Idlib (Foto: AFP) Foto: Afp

Postoji "mnogo dokaza" da snage sirijske vlade u Idlibu na sjeverozapadu zemlje pripremaju kemijska oružja, rekao je u četvrtak novi savjetnik State Departmenta za Siriju upozorivši na rizike ofenzive na posljednju veliku pobunjeničku enklavu u Siriji.


"Siguran sam da imamo vrlo, vrlo čvrste temlje za ta upozorenja", rekao je Jim Jeffrey kojega je 17. kolovoza državni tajnik Mike Pompeo imenovao posebnim savjetnikom za Siriju koji prati razgovore o političkoj tranziciji u toj zemlji.

Vezani članci Sirijske izbjeglice (Foto: AFP) Milijuni ljudi između dviju zaraćenih strana bježe iz svojih domova: ''Svaka majka ovdje je izgubila svoje dijete'' Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Rusi upozoravaju: "Militanti će objaviti snimke lažnog napada kemijskim oružjem"

"Bilo kakva ofenziva je za nas nesmotrena eskalacija za osudu", rekao je Jeffrey novinarima u svom prvom razgovoru o stanju u Siriji. "Postoji mnogo dokaza da se pripremaju kemijska oružja".

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Države i saveznici odgovoriti "brzo i snažno" ako snage sirijske vlade uporabe kemijska oružja u ofenzivi koja se očekuje u Idlibu.

Jeffrey je rekao da bi napad ruskih i sirijskih snaga i uporaba kemijskog oružja izazvala golemi priljev izbjeglica u jugoističnu Tursku ili područja u Siriji pod turskim nadzorom.

On je stanje u Idlibu opisao "vrlo opasnim" i rekao da Turska nastoji izbjeći opću ofenzivu snaga sirijske vlade. (Hina)