Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijali civile?

Uhićena za zločine nad Hrvatima: Prilazila ranjenima na tlu i ponovno pucala u njih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje američkih državljana bosanskohercegovačkog porijekla uhićeno je u na zahtjev Bosne i Hercegovine.

Uhićeni su zbog ratnih zločina nad bosanskim Hrvatima počinjenih u toj zemlji prije 18 godina.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Kako se navodi u sudskim spisima, Edin Džeko (39) i Rasema Handanović (38) bili su pripadnici posebne postrojbe Armije BiH 'Zulfikar' U travnju 1993. njihova je postrojba napala selo Trusinu u općini Konjic gdje je ubila više od deset hrvatskih civila i ratnih zarobljenika, te ranila četvero civila uključujući i dvije bebe, stoji u zahtjevu za izručenjem.

Džeko, koji je emigrirao u SAD 2001. i dobio državljanstvo 2006., navodno je prisilio jednog čovjeka da izađe iz kuće uz prijetnju vatrenim oružjem, gdje je drugi član Džekine postrojbe pucao u njega.Džeko je zatim ustrijelio drugog čovjeka s automatskom puškom, navodi se u zahtjevu za izručenje koje citira ured tužitelja.

Pucao u ženu koja je oplakivala muža?

'Kada žena drugog čovjeka nije prestala oplakivati muževo mrtvo tijelo, Džeko je navodno i njoj pucao u glavu s automatskom puškom i ubio je', kaže se u priopćenju državnog odvjetništva države Washington u Seattleu. Također se navodi da je, prema zahtjevu za izručenje, Džeko bio pripadnik streljačkog voda koji je ubio određeni broj civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje su zarobile i razoružale bošnjačke snage.

Handanović je navodno prilazila pojedincima na tlu i iz blizine dodatno pucala u tijela onih koji su još pokazivali znake života U istome incidentu, Rasema Handanović zvana Zolja, koja je američko državljanstvo stekla 2002., navodno je ustrijelila i ubila jednu ženu i stariji par civila u dobi od 65 do 70 godina, koji su prethodno izvedeni iz hrvatske kuće. Ona se također tereti za sudjelovanje u pogubljenju pred streljačkim vodom nenaoružanih zarobljenih hrvatskih vojnika i civila u zaseoku Gaj, objavio je ured saveznog tužitelja Oregona u Portlandu.

Nakon što su članovi streljačkog voda završili s pucanjem, Handanović je navodno prilazila pojedincima na tlu i iz blizine dodatno pucala u tijela onih koji su još pokazivali znake života, dodaje se u priopćenju. Odvjetnik Edina Džeke, David Gehrke, rekao je da su vlasti možda pritvorile pogrešnog čovjeka, jer je u vrijeme incidenta Džeko imao 20 godina, a u zahtjevu za izručenje opisan je kao viši pripadnik stožer svoje postrojbe. Gehrke je dodao da je prezime Džeko uobičajeno u BiH. 'To je kao Smith ili Jones u našoj zemlji', kazao je, kako prenosi The Los Angeles Times.

Nije poznato ima li Handanović odvjetnika, dodaje list. Ako budu proglašeni krivima, za Džeku i Handanović prijeti kazna od najmanje 10 godina zatvora. Džeko je trebao biti izveden pred sud u Seattleu u srijedu u 14:30, a Handanović pred sud u Portlandu u četvrtak u 13:30 sati, po lokalnom vremenu.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene