Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen po tjeralici

SAD će izručiti osumnjičenog za ratne zločine nad Hrvatima u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naturalizirani američki državljanin 39-godišnji Edin Džeko, kojega se sumnjiči za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim nad hrvatskim civilima u hercegovačkom selu Trusina, bit će izručen Bosni i Hercegovini kako bi mu se ondje sudilo, izvijestila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), internetska publikacija specijalizirana za praćenje pravosudnih procesa.

Pozivajući se na neimenovane američke medije, BIRN navodi da je Džeko, koji je u travnju uhićen u SAD po tjeralici što ju je za njim raspisalo Tužiteljstvo BiH, pristao je na izručenje bosanskohercegovačkom pravosuđu. Džeko je tijekom rata u BiH bio pripadnikom posebne postrojbe Armije BiH pod nazivom 'Zulfikar'. Zapovjedniku te postrojbe Zulfikaru Špagi te nekolicini njegovih vojnika na Sudu BiH već se sudi zbog zločina u Trusini, počinjenih 1993. godine kada su uz nekoliko civila ubijeni i zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Palili i pljačkali kuće hrvatskih civila: Protiv dvojice bivših vojnika JNA podignuta optužnica za ratni zločin Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće"

>> BiH: Uhićen bivši policijski zapovjednik zbog ratnog zločina

Edin Džeko se pojavio 15. studenog pred sucem Okružnog suda u Seatlleu, gdje je živio do uhićenja. Kazao je kako je svjestan istrage koja se vodi protiv njega u BiH, te da se ne protivi izručenju. Džeko je u SAD emigrirao 2001. godine, a američko je državljanstvo dobio 2006. Za zločine u Trusini, počinjene 16. travnja 1993. godine, trenutno se u Sarajevu, uz Ališpagu, sudi i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću te Nihadu Bojadžiću. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene