Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama optužio republikance

SAD: Bez pomaka u rješavanju proračunske krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predstavnici u Kongresu nisu u srijedu ništa bliže rješavanju proračunske krize zbog koje je prvi put u posljednjih 17 godina došlo do zastoja rada savezne vlade, a stotine tisuća zaposlenika javnih službi našlo se na prisilnom neplaćenom dopustu.

Nakon što je policija okružila washingtonske znamenitosti poput Lincoln Memoriala, a vladine ustanove obustavile svoje aktivnosti, od terapija karcinoma do trgovinskih pregovora, republikanci u Predstavničkom domu krenuli su u rješavanje pitanja financiranja nacionalnih parkova, ratnih veterana i D.C.-a.

U utorak navečer je propao pokušaj donošenja triju zakona, no republikanci će ponovo pokušati u srijedu, ali će ih najvjerojatnije u tome spriječiti demokratska većina u Senatu.

Ova bezizlazna situacija je potakla nove sumnje u sposobnost Kongresa da obnaša svoje temeljne dužnosti. Na vidiku je još veća bitka jer Kongres u narednim tjednima mora povećati ograničenje na zaduživanje, a u suprotnom riskira neispunjavanje američkih obveza što bi moglo uzdrmati globalna tržišta.

>> Proračunska blokada: Obama odgodio put u Maleziju

Po Obaminim riječima, razorna bi bila nemogućnost otplate dugova koja bi nastupila ne podigne li Kongres plafon zaduživanja koji je sada 16,7 bilijuna dolara i koji će biti dosegnut za manje od tri tjedna. Prijetnja takvim stanjem 2011. dovela je do bolnog smanjenja kreditnog rejtinga.

Obama je optužio republikance da drže vladu za taoca kako bi sabotirali njegov program zdravstvene zaštite, najambiciozniji socijalni program u SAD-u u posljednjih pet desetljeća. Republikanci u Predstavničkom domu gledaju na Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju kao na opasno produljenje moći vlade te ga stalno potkopavaju.

"Blokirali su rad savezne vlade zbog križarske ideologije koja milijune Amerikanaca lišava dostupne zdravstvene zaštite", izjavio je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Republikanci uzvraćaju optužbama na Obamin račun i poručuju da se ne smije žaliti zbog posljedica zastoja rada vlade dok odbija pregovarati.

"Stajalište Bijele kuće je neodrživo licemjerno", kazao je Michael Steel, glasnogovornik predsjednika Predstavničkog doma Johna Boehnera.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana, ali predsjednik Obama i Senat, u kojem većinu imaju demokrati, taj je prijedlog tijekom ponedjeljka dva puta odbio. Republikanski je zahtjev, naime, doživljen kao napad na najvažniju reformu koju Obama sprema još od prvog mandata.

Jednotjedni zastoj rada savezne vlade usporio bi američki gospodarski rast za oko 0,3 postotna boda, prema Goldman Sacsu, ali dulji zastoj bi mogao znatnije pogoditi gospodarstvo jer će radnici koji su na neplaćenom dopustu zasigurno smanjiti osobnu potrošnju.

Posljednji takav zastoj vlade na prijelazu 1995/96 koštao je porezne obveznike 1,4 milijarde dolara.

Republikanci i demokrati krive jedni druge za novonastalo stanje, no i u republikanskim i demokratskim redovima istovremeno se osjeća duboka nelagoda i sram.

Prema anketi Reuters/Ipsosa, 24 posto Amerikanaca za zastoj rada vladinih agencija, od njujorškog otoka Liberty do aljaškog nacionalnog parka Denalija, krivi republikance, dok ih 19 posto smatra da krivnju snose Obama i demokrati. Ostalih 46 posto smatra da su svi jednako krivi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Policijski auto pokušao pobjeći Drama u Slavoniji: Policija htjela odvesti muškarca u zatvor, skočio je s prvog kata i preminuo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene