Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američke vojne operacije u Iraku protiv džihadista Islamske države (IS), uključujući i zračne udare, koštaju 7,5 milijuna dolara dnevno, priopćio je u petak Pentagon.


SAD je nakon ofenzive IS-a 9. lipnja, tijekom koje su zauzeta velika područja Iraka, rasporedio 865 vojnika u cilju zaštite svog iračkog osoblja i savjetnika iračke vojske. Od 8. kolovoza SAD je izveo 110 zračnih udara na IS, posebice u području Mosula na sjeveru zemlje, preciziralo je američko vojno zapovjedništvo zaduženo za Bliski istok i središnju Aziju.

Vezani članci Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Nasilnik u Kaštelima sjekirom krenuo na policiju, svladala ga interventna: Prevezen na psihijatriju Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa

Te se operacije financiraju iz budžeta za strane vojne intervencije, posebice u Iraku i Afganistanu, precizirao je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby.

Na upit o mogućim zračnim udarima u susjednoj Siriji, čiji dio sjeveroistoka također kontrolira IS, Kirby je kazao da odgovor 'ne može biti samo vojni'. U četvrtak je predsjednik Barack Obama kazao da njegova administracija, glede zračnih udara u Siriji, 'još uvijek nema strategiju'.

Džihadisti pred kamerom odrubili glavu još jednom zarobljeniku

IS nije direktna prijetnja SAD-u

SAD nema saznanja o nekoj posebnoj prijetnji koju bi na američkom tlu predstavljali militanti Islamske države, priopćilo je ministarstvo domovinske sigurnosti u petak, nakon što je Velika Britanija podignula stupanj pripravnosti na terorizam na 'ozbiljnu' prijetnju, drugu najvišu razina, zbog mogućih napada iz Sirije i Iraka.

Islamska država i njihovi pristaše pokazali su, međutim, 'namjeru i sposobnost da zaprijete američkim državljanima u inozemstvu', priopćio je ministar Jeh Johnson.

Podsjetio je da je ministarstvo tijekom ljeta pojačalo mjere sigurnosti u inozemnim zračnim lukama s direktnim letovima za SAD.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je kazao da SAD za sada neće slijediti primjer Britanije i podizati stupanj pripravnosti na terorizam na višu razinu.

'To je prijetnja koja je u središtu zanimanja SAD-a. Blisko surađujemo s našim saveznicima, Velikom Britanijom i ostalim europskim zemljama, na suzbijanju te prijetnje', rekao je Earnest. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook