Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova poruka Americi

Džihadisti pred kamerom odrubili glavu još jednom zarobljeniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti Islamske države poslali su novu poruku Americi u video snimci, a ovaj put žrtva je bio pripadnik kurdskih snaga, kojem je zvjerski odrubljena glava.

Nova snimka ovog je puta na arapskom jeziku i prikazuje kurdske zarobljenike kako govore u mikrofon, da bi kasnije na piječanom dijelu pored ceste i ispred velike džamije u Mosulu, džihadist nožem zvjerski odrubio glavu jednom od kurdskih zarobljenika, kojeg se može vidjeti i ranije na snimci s ostalim Kurdima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi Slika nije dostupna Stala bitka za Mosul Koalicija i SAD odgovorni za najveće stradavanje civila od početka rata protiv IS-a

Snimka se pojavila svega nekoliko sati nakon snimke masovnog pokolja kurdskih vojnika u Siriji. Naslovljena je kao "2ndAmessagetoAmerica". Džihadiste, čini se, razvoj događaja na terenu nimalo ne brine, a u nepuna dva tjedna ovo je već druga snimka svirepog ubojstva, ako ne računamo i već spomenuti pokolj desetina kurdskih vojnika.

Ponovno objavili snimke: ISIS pogubio 250 sirijskih vojnika!

Poruka džihadista je ta da ako SAD nastave podržavati Kurde, oni će ih nastaviti ubijati na tako zvjerski način, prenosi Daily Mail.

Obama: Ne želim trčati pred rudo

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da Sjedinjene države razmatraju različite vojne opcije protiv pripadnika Islamske države (IS) u Siriji ali, istaknuo je, strategija se tek razrađuje.

Obama je pred novinarima u Bijeloj kući odbacio spekulacije kako se nalazi "na rubu odluke" o proširenju zračnih napada na nove IS-ove ciljeve u Iraku, koje dosad još nisu napali američki zrakoplovi, prenosi agencija Reuters.

"Ne želim 'trčati pred rudo'. Još nemamo strategiju. Neki novinski izvještaji sugeriraju da smo otišli dalje od pozicije na kojoj trenutno jesmo", rekao je Obama.

Također je najavio da će državnog tajnika Johna Kerrya poslati na Bliski istok kako bi pridobio potporu zemalja regije za borbu protiv IS-a.

UN: broj sirijskih izbjeglica premašio tri milijuna

Više od tri milijuna Sirijaca pobjeglo je od građanskog rata koji bijesni njihovom zemljom te su postali izbjeglice u susjednim zemljama, najviše u Libanonu, Turskoj i Jordanu, objavio je UN u petak.

"Kriza sa sirijskim izbjeglicama pogoršava se. Danas prelazi novu granicu s rekordnom brojkom od tri milijuna izbjeglih osoba", priopćio je UNHCR dodajući da taj broj ne uključuje stotine tisuća drugih Sirijaca koji su pobjegli iz zemlje ali se nisu registrirali kao izbjeglice.

Velika većina Sirijaca izbjegla je u susjedne zemlje - u Libanonu se nalazi 1,14 milijuna sirijskih izbjeglica, u Turskoj 815 tisuća, a u Jordanu 608 tisuća, objavio je UNHCR.

Prije manje od godinu dana broj registriranih sirijskih izbjeglica iznosio je dva milijuna, po UNHCR-u, koji je u izvješćima taj spektakularan rast objasnio "sve užasnijim uvjetima u zemlji".

Stanje u zemlji oslikavaju "gradovi gdje je stanovništvo opkoljeno, ljudi gladni, a civili mete ili bezobzirno ubijani".

U sve složenijem sukobu koji hara Sirijom od izbijanja u ožujku 2011. ubijena je 191 tisuća osoba.

Uz izbjeglice, nasilje je rezultiralo sa 6,5 milijuna raseljenih unutar zemlje, što znači da je gotovo 50 posto svih Sirijaca bilo natjerano napustiti domove, od čega su više od polovice djeca, ističe UNHCR. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene