Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: 400 tisuća domova ostalo bez struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimska oluja koja je zahvatila Zapadnu obalu SAD-a, praćena obilnim padalinama i snažnim vjetrom, izazvala je poplavu u istočnom dijelu Nevade, više evakuacija zbog klizišta u Kaliforniji, zatvaranje cesta i otkazivanje letova, a 400 tisuća domova u tri savezne države ostalo je bez električne energije.

Autocesta Interstate 80, koja prelazi preko planinskog lanca Sierra Nevade, povezujući državu Nevadu i sjever Kalifornije, zatvorena je od petka navečer zbog snijega. Crveni križ je u gradiću Truckee otvorio sklonište s 200 ležajeve za blokirane vozače. 

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Na području Sierra Nevade palo je u prosjeku oko 110 cm snijega, a Nacionalna meteorološka služba najavila je da bi u višim planinskim područjima do nedjelje moglo pasti i do tri metra snijega. 

Kod mjesta Fernley, istočno od Renoa u Nevadi, u subotu je došlo do pucanja brane na poljoprivrednom kanalu i poplave, koja je ugrozila oko 3.500 stanovnika. S ugroženog područja, gdje je visina poplavnih voda 120 cm, stanovnici se evakuiraju uz pomoć školskih autobusa i helikoptera.

U zračnim lukama sjeverne Kalifornije otkazani su brojni letovi, a orkanski vjetar koji puše brzinom od 130 km na sat ruši drveće i prevrće kamione.

Oko 440.000 kućanstava u državama Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu u subotu je bez struje, dok je njihov broj u petak navečer bio čak milijun i pol. Iz tvrtke Pacific Gas & Electric najavili kako će im trebati nekoliko dana da otklone sve kvarove.

Na jugu Kalifornije, u području tri kanjona okruga Orange koje su prošle jeseni poharali šumski požari, oko 3.000 stanovnika dobilo je poziv za evakuaciju zbog opasnosti od klizišta i blatnih bujica koje obilne kiše mogu izazvati na opožarenom području.

Zapovjednik vatrogasaca okruga Orange Mike Blawn kazao je kako se pozivu na evakuaciju odazvao vrlo mali postotak stanovništva.

Kalifornija je u petak otvorila centar za hitna stanja iz kojeg se
koordinira pomoć ugroženim područjima.

Upozorenja za zimsku oluju izdana su i u planinskom području Colorada, gdje meteorolozi najavljuju obilan snijeg tijekom vikenda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene