Američka tvrtka za dubokomorska istraživanja izvijestila je kako je pronašla 48 tona srebrnih poluga na brodu koji je potopljen tijekom Drugog svjetskog rata.


Srebro je pronađeno na brodu SS Gairsoppa kojeg je potopio njemački torpedo oko 500 kilometara od irske obale 1941. godine. Brod se nalazi na dubini od 4.700 metara.

Vezani članci Slika nije dostupna Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga Slika nije dostupna Živio kraj blaga: Nisam mogao vjerovati da ležim na tako nečem!

>> Živio kraj blaga: Nisam mogao vjerovati da ležim na tako nečem!

Tvrtka Odyssey Marine Exploration Inc. tvrdi kako je to najveće izvlačenje dragocjenih metala iz morskih dubina, koje je dosad u svijetu napravljeno, prenosi Daily Mail. Dosad su radnici te tvrtke uspjeli izvući 1.200 srebrnih poluga, a ukupna vrijednost blaga procjenjuje se na 37 milijuna dolara.

Amerikanci su pod ugovorom s britanskom vladom i moći će zadržati 80 posto spašenog blaga, nakon što se odbiju troškovi.

SS Gairsoppa je 125 metara dugačak parni brod. Vraćao se iz Calcutte u Veliku Britaniju, no njemačka podmornica ga je spriječila da stigne s dragocjenim blagom do cilja. Brod se kretao u konvoju, ali kako mu je ponestalo ugljena, kapetan je odlučio skrenuti s puta za Liverpool prema Galwayju u Irskoj koji je bio bliže.

Nakon što ga je oštetio torpedo, brod je potonuo u samo 20 minuta, 17. veljače 1941. godine. Samo tri čamca za spašavanje su porinuta s broda, a jedino je drugi časnik Richard Ayres došao do obale. Za to mu je trebalo punih 13 dana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.