Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUTINOV NEPRIJATELJ

'Revolucija u Rusiji je neizbježna, Putin će odgovarati pred sudom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ruski oligarh je kazao da će njegov zadatak biti da doprinese tome da revolucija bude mirna.

Bivši najbogatiji čovjek Rusije, tajkun i disident Mihail Hodorkovski izjavio je, u jednom od rijetkih javnih istupa, da će u Rusiji neizbježno doći do revolucije.

Govoreći na konferenciji u Londonu, Hodorkovski je optužio Kremlj za suicidalnu vanjsku politiku te progon građana na sudovima koji su duboko ogrezli u korupciju.

Hodorkovski, kojeg je nakon 10 godina provedenih u zatvoru, u prosincu 2013. godine pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je da je Putin doveo Rusiju u poziciju gdje je 'revolucija neizbježna i neophodna', javlja AP a prenosi ABC News.

Bivši ruski oligarh je kazao da će njegov zadatak biti da doprinese tome da revolucija bude mirna, ali da nema političkih ambicija.

'Dat ću sve od sebe da se u Rusiji osigura vladavina prava, a Putin i njegovi suradnici morat će odgovarati narodu pred nezavisnim sudstvom', izjavio je Hodorkovski.

Zatvorsku kaznu služio je zbog utaje poreza i pronevjere, no mnogi se slažu da ga je Putin kaznio za suprotstavljanje Kremlju i za gajenje političkih ambicija. Prije nego što je pušten na slobodu, uoči Olimpijskih igara u Sočiju, morao je Putinu obećati da se neće baviti politikom, bar ne do kolovoza 2014. do kada bi mu trajala zatvorska kazna i dok se brine za bolesnu majku, izjavio je Hodorkovski u Londonu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Putin teroristima zaprijetio nuklearnim oružjem

Nakon puštanja na slobodu otišao je u Njemačku gdje živi i danas. Da Rusija ipak ne odustaje od progona bivšeg tajkuna pokazje i činjenica da je Hodorkovski u utorak od ruske policije dobio poziv za ispitivanje u vezi sa slučajem ubojstva sibirskog gradonačelnika Vladimira Petuhova u kolovozu 1998. godine. No, izjavio je da ne namjerava surađivati s istražiteljima jer nema veze s ubojstvom.

Kopiju poziva za ispitivanje objavio je na društvenim mrežama, a na svom Twitter profilu napisao je da je u pitanju 'slabašan pokušaj da se promijeni tema', s obzirom da se provodi istraga među glavnim ruskim tužiocima koje se sumnjiči za korupciju.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene