Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proglašen neprijateljem

Ruski Rambo bio je Putinov miljenik, a sad je na crnoj listi: "Bi li ga upucao? Bez ikakve sumnje!"

Artur Smoljaninov
Artur Smoljaninov Foto: Profimedia
Artur Smoljaninov glumio je u omiljenom filmu Vladimira Putina, no nakon što je kritizirao rat u Ukrajini, bio je prisiljen pobjeći iz Rusije.

Ruski glumac Artur Smoljaninov bio je zvijezda jednog od omiljenih filmova predsjednika Vladimira Putina, a sad je proglašen stranim agentom i suočava se s kaznenom istragom.

Smoljaninov je bio junak filma "Deveta satnija" iz 2005. godine, a glumio je posljednjeg preživjelog vojnika u bitki u Afganistanu koji je bio pod sovjetskom okupacijom. Često su ga nazivali ruski Rambo, kao pandan Sylvesteru Stalloneu.

No, danas je Smoljaninov u egzilu, a kaže i kako je spreman boriti se na strani Ukrajine i ubijati ruske vojnike.

"Ne osjećam ništa osim mržnje prema ljudima s druge (ruske) strane fronta. Da sam tamo, ne bih imao milosti prema njima", rekao je glumac u intervjuu prošli tjedan za Novu Gazetu, prenosi CNN.

Rekao je da se jedan njegov bivši kolega otišao boriti na ruskoj strani.

"Bih li ga upucao? Bez ikakve sumnje! Da idem u rat, borio bih se samo za Ukrajinu", kazao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "NISMO ODUSTALI OD PREGOVORA" Putin tvrdi da Rusija želi kraj rata u Ukrajini: "Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba"

Nekoliko dana kasnije rusko ministarstvo pravosuđa klasificiralo je glumca kao stranog agenta i naredilo pokretanje kaznenog postupka protiv njega.

Smoljaninov je protiv rata u Ukrajini progovorio još dok je bio u Rusiji, nakon čega mu je bila određena novčana kazna, a on je odlučio napustiti zemlju. Trenutačno je u Latviji.

Ovog vikenda objavljeno je i da su dva poznata kazališna glumca otpuštena iz Moskovskog umjetničkog kazališta Čehov zbog kritiziranja rata u Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene