Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH traži izručenje

Putin dodijelio rusko državljanstvo ratnom zločincu iz 90-ih i hrvatskoj liječnici: "Za njim je raspisana crvena Interpolova tjeralica"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo 44 osobe. Među njima nalazi se i ratni zločina Ratko Samac te hrvatska liječnica Mirela Jakupec.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, potpisao je odluku u kojoj je dodijelio rusko državljanstvo Ratku Samcu, optuženom za ratne zločine 1990-ih i čije je izručenje tražila BiH te hrvatskoj liječnici Mireli Jakupanec.

Na potpisanom dokumentu, ime bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske nalazi se na 29. mjestu od ukupnih 44.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Maskirana banda VIDEO Naoružani napadači upali u live TV emisiju: Prekinuli program i prijetili zaposlenicima

Rusija je 2016. godine odbila zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenjem Samca, kojeg se tereti za trostruko ubojstvo civila u Banjoj Luci 1993. godine. Osim toga, tereti ga se i za ratne zločine protiv civila u Ključu.

Kako navode pojedini ruski mediji, Samac živi u Rusiji od 1999. godine.
Samac je navodno '99. godine otišao na liječenje u Kurgan na južnom Uralu, a tamo je i uhićen 2016. na temelju zahtjeva iz BiH.

Nakon toga je Ella Pamfilova, koja je u to vrijeme bila državna pravobraniteljica za ljudska prava, od tužitelja zatražila da provedu istragu o zahtjevu za izručenje te je na tome ostalo, piše Radio Slobodna Europa

Po dolasku u Rusiju, Samac je najprije dobio dozvolu za privremeni boravak, no u rujnu 2015. gone ona mu je produžena do 2020.

Pročitajte i ovo Lloyd Austin Pentagon u problemima Američki ministar obrane ima rak prostate: Ne samo javnost već ni predsjednika nisu o tome obavijestili

"Imamo informaciju da se Ratko Samac trenutno nalazi u Rusiji", rekla je 2016. Jelena Miljević, tadašnja glavna tajnica Kantonalnog suda u Bihaću.

Miljević je također izjavila da je za njim raspisana crvena tjeralica Interpola.
Osim Samca, na popisu se nalazi i hrvatska liječnica Mirela Jakupanec, koja je podržala rusku okupaciju ukrajinske regije Donjeck te tamo i živi.

Državljanstvo su još dobili i Kevin Johnson, američki profesionalni boksač, koji je blizak Kremlju te Brendan Leipsic, kanadski hokejaš koji igra u klubu iz Sankt Peterskurga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene