Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven uzrok uhićenja

Ruski obavještajni časnik kriv za špijunski skandal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzrok špijunskog skandala zbog kojeg je ovo ljeto u SAD-u otkrivena i protjerana skupina ruskih špijuna je izdaja ruskog obavještajnog časnika

Skandal se dogodio krajem lipnja kada je u SAD-u uhićeno desetoro ljudi koji su u oslobođeni u skladu sa sporazumom o razmjeni između Rusije i SAD-a. Novinari ruskog poslovnog dnevnika Kommersant proveli su vlastitu istragu i tako doznali da je za uhićenja kriv pukovnik Šerbakov, koji je dugo radio za vanjsku rusku obavještajnu službu (SVR). Njegova kćer već dugo živi u SAD-u, ali SVR to nije previše zabrinjavalo.

Pročitajte i ovo Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac Vladimir Putin (Foto: AFP) spremni surađivati s britancima Rusi pokrenuli vlastitu istragu o pokušaju ubojstva Julije Skripal i Nikolaja Gluškova

>> 11 navodni ruski špijun uhićen na Cipru i pušten

>> Rusko ministarstvo potvrdilo razmjenu špijuna

Jedan od izvora rekao je kako je 'čudno da se nitko nije upitao zašto osoba na takvom položaju ima rođake koji žive izvan zemlje' jer je riječ o stvarima na koje se osobito pazi unutar ovakvih organizacija. U Kommersantu navode da se već godinu dana ranije moglo pretpostaviti da Šerbakov surađuje s američkom tajnom službom, kada je odbio napredovanje u karijeri za koje bi, prema proceduri, bio podvrgnut detektoru laži. Još jedna od stvari koju nitko nije primijetio je nagli odlazak Šerbakova sina, koji je radio za rusku državnu agenciju za kontrolu narkotika Gosnarkokontrol, u SAD malo prije otkrivanja ruskih agenata.

Sam izdajnik napustio je zemlju tri dana prije posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva SAD-u u lipnju. Jedan od dužnosnika Kremlja izjavio je za Kommersant kako se Šerbakovu teško može zavidjeti jer će 'to nositi sa sobom cijeli život i svakoga će dana biti u strahu od odmazde'. Dodao je kako već znaju gdje se on nalazi te da je za njim poslan Ramon Mercader, ruski agent koji je u Meksiku ubio izbjeglog boljševičkog vođu Lava Trockog. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene