Roman Abramovič (Foto: AFP)
Roman Abramovič (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski milijarder Roman Abramovič, vlasnik nogometnog kluba Chelsea koji nije uspio obnoviti britansku vizu, u ponedjeljak je dobio izraelsko državljanstvo i preselit će se u Tel Aviv, gdje je kupio nekretninu, objavili su izraelski mediji.


Abramovič je slovio kao jedan od najbogatiji ljudi u Velikoj Britaniji otkad je 2003. kupio prvoligaški nogometni klub. Njegova britanska viza istekla je prošli mjesec, a proces obnove vize neuobičajeno se odužio. Britanska vlada odbila je komentirati taj slučaj.

Vezani članci Izrael potpisao sporazume s UAE-om i Bahreinom - 2 Izrael potpisao s UAE-om i Bahreinom sporazume o normalizaciji odnosa: "Ovo mijenja tijek povijesti" Koronavirus, bolnica Izraelci se pripremaju za trotjednu karantenu uoči blagdana: "Kolektivno nas kažnjavaju"

Internetska stranica Ynet, koja pripada najprodavanijem izraelskom dnevnom listu Yediot Aharanoth, objavila je da je Abramovič, koji je Židov, sletio u ponedjeljak u Tel Aviv i primio dokumente koji potvrđuju njegov status izraelskog državljana.

Izrael dodjeljuje državljanstvo svakom Židovu koji se želi useliti, a putovnica se može izdati odmah. S izraelskom putovnicom može se ući u Britaniju bez vize za kraće boravke, ali je viza potrebna ako osoba želi tamo raditi.

Odnosi između Londona i Moskve dodatno su zategnuti od slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u ožujku u britanskom gradu Salisburyju. Britanija je prst krivnje uperila u Rusiju, koja poriče bilo kakvu umiješanost.

Abramovič je redovito posjećivao Izrael, a mediji prenose da je u staroj četvrti Tel Aviva, blizu morske obale, kupio nekadašnji hotel.

BBC piše da će Abramovič biti najbogatija osoba u Izraelu. (Hina)