Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradali civili

VIDEO Rusi raketirali teretni brod, drugi potonuo nakon eksplozije: Ima mrtvih i nestalih, pogledajte trenutak eksplozije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan teretni brod je potopljen nakon eksplozije, a drugi je pogođen kod obale Ukrajine. Estonski Helt potopljen je kod Odese. Nestala su četiri člana posade. Na bangladeškom brodu Banglar Samriddhi kod Olvie, u napadu je ubijen inženjer.

Raketa ili bomba pogodili su teretni brod u bangladeškom vlasništvu u crnomorskoj ukrajinskoj luci Olvia, usmrtivši jednog člana posade, dok su u tijeku pokušaji spašavanja drugih osoba s broda, rekao je njegov vlasnik u četvrtak.

"Brod je napadnut i jedan inženjer je ubijen", rekao je Reutersu Pijush Dutta, izvršni direktor tvrtke Bangladesh Shipping Corp.

"Nije jasno je li bila bomba ili raketa i koja strana je izvršila napad. Drugih 28 članova posade su neozlijeđeni", rekao je, no nije dao druge detalje.

Brod Banglar Samriddhi pod zastavom Bangladeša ostao je blokiran u luci Olvia otkad je Rusija započela invaziju Ukrajine 24. veljače, te je pogođen projektilom u srijedu navečer, rekao je ranije u četvrtak službenik bangladeškog ministarstva vanjskih poslova.

U glavnom gradu Bangladeša, Dhaki, rusko veleposlanstvo priopćilo je na svojoj Facebook stranici na engleskom jeziku da se okolnosti incidenta "utvrđuju".

Izrazili sućut

"Izražavamo duboku sućut bliskima i dragima preminuloga. Ruska strana poduzima sve napore da omogući siguran izlazak bangladeškog broda iz luke", rečeno je.

Snimke na društvenim mrežama prikazivali su članove posade koji su tražili pomoć nakon što je brod pogođen.

U jednom videu, drugi inženjer broda rekao je da je brod pogođen raketom i da je jedan član posade već mrtav.

"Nemamo struje. Generator za struju radi. Na rubu smo smrti. Još nismo spašeni. Molim vas spasite nas", rekao je pomorac.

U drugom videu, drugi član posade, Asiful Islam Asif, rekao je: "Molim vas spasite nas."

Mnoge kompanije koje se bave prijevozom tereta obustavile su plovidbe u pogođene crnomorske luke i druge terminale u Ukrajini, dok su premije osiguranja za putovanja u porastu posljednjih dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U JAVLJANJU UŽIVO VIDEO Pogledajte trenutak velike eksplozije zbog koje se poznati reporter bacio na pod: "Što je to, dovraga, bilo?"

Barem tri komercijalna broda pogođena su projektilima od 24. veljače. Moskva je nazvala svoje djelovanje u Ukrajini "specijalnom operacijom".

Potopljen i brod iz Estonije

Estonski teretni brod Helt potonuo je u četvrtak pokraj ukrajinske luke Odesa nakon eksplozije, rekao je upravitelj broda Igor Ilves, izvršni direktor menadžerske agencije Vista Shipping Agency sa sjedištem u Tallinnu.

"Brod je naposljetku potonuo", rekao je. "Dva člana posade bila su u čamcu za spašavanje na moru, a četiri su nestala. Ne znam gdje se trenutno nalaze", dodao je. Ilves je rekao da je moguće da je brod udario o minu.

Estonija je članica NATO-a, što dovodi do bojazni da bi potonuće moglo potaknuti daljnji sukob u istočnoj Europi. Do nesreće je došlo nakon što je ruska Crnomorska flota optužena da je koristila civilna plovila kao živi štit u invaziji na Ukrajinu, piše Daily Mail.

Ukrajinske oružane snage poručile su: "Radi sigurnosti civilne plovidbe, Mornarica Oružanih snaga Ukrajine zatvorila je plovidbu u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAVA U UKRAJINI Oleg svojoj Katji želi raj, a Putinu pakao: ''Kad sam je primio za ruku, zaplakala je. Najbolji zvuk u mom životu. Ali...''

"Istovremeno, ruska Crnomorska flota nastavlja taktiku ruskih kopnenih snaga pokušavajući se sakriti iza života civila", navode.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene