Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja Putinu?

Ruska Paris Hilton i kći Putinovog mentora kandidirala se za predsjedničke izbore u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada televizijska novinarka i kćer bliskog suradnika Vladimira Putina u srijedu je objavila da će na predsjedničkim koji se održavaju sljedećeg ožujka izazvati ruskog predsjednika, što bi moglo dovesti do dodatne podijele u već podijeljenoj liberalnoj oporbi.

Ksenia A. Sobchak, novinarka stara 35 godina, svoju je predsjedničku kandidaturu objavila u videu koji je objavila na svom YouTube kanalu, te je također objavila pismo u Vedomostiju, najvažnijim ruskim dnevnim poslovnim novinama. Predstavila se kao kandidatkinja za one koji odbijaju status quo te one koji žele oporbi dati glas kako bi mogli izazvati stare kandidate koji su desetljećima na vrhu ruske politike.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Aleksej Navaljni Što se točno dogodilo? Misterij smrti Andreja Navaljnog: Ovo su najveće nelogičnosti u slučaju koji je zgrozio svijet

"Želite pokazati svoju aktivnu potporu, ali Vaš se kandidat ne može natjecati? Nemate kandidata? Odaberite Sobchak", napisala je u novinama. "Ovime samo koristite svoju legalnu i mirnu priliku da kažete: 'Dosta! Dosta mi je ovoga!'"

"Ruska Paris Hilton" kćer je mentora Vladimira Putina

Glavnom kandidatu opozicije, Alekseju A. Navaljnom, zabranjeno je da se kandidira zbog osuda u slučajevima prevare. Navaljni tvrdi da su njegova politika i suprotstavljanje Putinu razlog njegove osude.

Sobchak je kćer bivšeg gradonačelnika St. Petersburga, Anatolyja A. Sobchaka. koji je godinama bio mentor Vladimira Putina i koji je umro 2000. godine, dok je sudjelovao u Putinovoj kampanji, izvještava New York Times.

Pošto često na društvenim medijima dijeli slike vezane uz svoj raskošni način života, mnogi ju opisuju kao "rusku Paris Hilton". Pariške modne revije, jahte, i skupi restorani često se mogu vidjeti na slikama koje objavljuje.

 

Dress @ulyana_sergeenko_moscow ❤❤❤

A post shared by Ксения Собчак (@xenia_sobchak) on

Ne čini se da je Putin oduševljen

Nakon što je objavila da će se kandidirati, Sobchak je intervjuirana za TV Dozhd (TV Kiša), malu opozicijsku TV stanicu. Rekla je kako je nedavno intervjuirala Putina za dokumentarac o svome ocu i da mu je tada rekla da se namjerava kandidirati. Nije bio oduševljen, rekla je.

"Rekao je da svaka osoba može donositi vlastite odluke i preuzeti odgovornost za njih", rekla je. "Nisam dobila dojam da mu se svidjela moja odluka."

Putin, koji je na vlasti 18 godina, u ožujku bi mogao po četvrti put postao predsjednik. Iako još nije službeno objavio svoju kandidaturu, očekuje se da će to napraviti do prosinca.

Samo politička marioneta Kremlja?

Neki vođe liberalne opozicije su skeptični, te su optužili Sobchak da je marioneta Kremlja i da se kandidirala samo kako bi u dosadnu utrku unijela dozu uzbuđenja i legitimnosti.

Sergey Udaltsov, politički aktivist koji je nedavno pušten iz zatvora, usporedio je ovu situaciju s kampanjom iz 2012., kada se, mnogi vjeruju, na nagovor Kremlja kandidirao Mikhail D. Prokhorov, milijarder i glavni vlasnik bejzbolskog tima Brooklyn Nets.

Navaljni je kandidaturu komentirao u rujnu, kada su se pojavile glasine da bi se Sobchak mogla kandidirati. Rekao je da je "frustriran i uznemiren", a menadžer njegove kampanje, Leonid Volkov, rekao je da se ta ideja čini poput loše šale. "Bilo bi bolje da ovo ostane šala", napisao je na svom Facebook profilu, "u protivnom će to postati veoma glupa priča."

Sobchak je u TV intervjuu rekla da se nada da će ju Navaljni poduprijeti te da bi se mogla povući iz utrke kada bi se njemu dopustilo da se kandidira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene