US Destroyer u Crnom moru (Foto: AFP)
US Destroyer u Crnom moru (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruska crnomorska flota trenutno vodi evidenciju o američkom razaraču raketa koji je u subotu stigao Crno more, priopćio je centar za nacionalnu obranu.


Centar dodaje da američki raketni razarač prati ruska fregata Pytlivy elektroničkim i tehničkim mogućnostima nadzora.

Zapovjednica 6. flote Sjedinjenih Država, viceadmiralka Lisa Franchetti, istaknula je da su ruski ratni brodovi "profesionalni" u svojim interakcijama s brodovima američke mornarice tijekom proteklih godinu dana tijekom susreta u Baltičkom, Crnom i Sredozemnom moru.

"Ovdje sam već desetak mjeseci, a imamo priliku vidjeti kako djeluju u Baltiku, Sredozemlju, Crnom moru. Uglavnom, sve te interakcije su bile profesionalne", rekla je Franchetti u intervjuu za Defense News objavljen u ponedjeljak.

"Mi djelujemo u međunarodnim vodama. Rusi djeluju u međunarodnim vodama. Očekivanje mojih snaga i ruskih snaga je da će oni biti sigurni i profesionalni", rekla je Franchetti, dodajući da sve mornarice imaju pravo i odgovornost da djeluju profesionalno na moru.

Sjedinjene Države su stalno su povećavale svoju prisutnost u crnomorskoj regiji tijekom protekle godine, što vojnim vježbama u crnomorskim vodama, što čestim dolascima američkih ratnih brodova u to područje. 

Ruske vlasti opetovano su osudile akcije NATO-a kao provokativne, dodajući kako one prijete povećanom vojnom riziku u regiji.