Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusiji nije jasno što joj Washington nudi kada je u pitanju američko-europski raketni štit, ali će uskoro dati svoj odgovor na planove uspostave presretačkih projektila u regiji, izjavio je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev koji je na Havajima sudjelovao na summitu APEC-a.


SAD je pozvao Rusiju da, koristeći vlastite radare, nadgleda razmještanje presretačkih projektila koji bi štitili Europu od zemalja poput Irana.

'Nažalost, za sada nema nikakvih sporazuma i ne razumijemo baš sasvim što nam to naši partneri nude', rekao je Medvedev. Kazao je da će Rusija uskoro dati širu procjenu o tome kako će reagirati na razvoj događaja, sada i poslije druge faze najavljene za 2015. Rusija traži jamstva da presretački projektili neće ni na koji način potkopati njezinu sigurnost.

Uspostava proturaketnog štita najavljena je u četiri faze. Druga faza u Rumunjskoj postat će operativna 2015., a kompletni sustav 2020. godine. Usprkos ruskom zahtjevu, Washington odgovara da neće biti u mogućnosti ponuditi nikakva pravno obvezujuća jamstva jer bi to zahtijevalo odobrenje Kongresa. Kongres se protivi bilo kakvim ograničenjima vezanim uz američki proturaketni projekt. (Hina)
 

Vezani članci Donbas Kako je slavna crnica zaustavila velike ofenzive na istoku Ukrajine: "Za tri ili četiri tjedna, kada to prođe, zasigurno će biti velikih napada" Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Jeziva poruka iz Rusije: "Približavamo se nuklearnoj apokalipsi. Prijetnja je sve veća"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju