Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti nova utrka u naoružanju

Medvedev: NATO mora uključiti Rusiju u obrambeni štit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO se mora pobrinuti da Rusija u potpunosti bude uključena u svoje planove glede obrambenoga proturaketnog štita ili će riskirati početak nove utrke u naoružanju, rekao je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev u intervjuu objavljenu u poljskom tjedniku Wprost u povodu početka dvodnevna posjeta ruskog predsjednika Poljskoj.

Prošli su se mjesec NATO i Rusija dogovorili o suradnji na području obrambenog štita i drugim područjima, ocijenivši tu suradnju 'povijesnim korakom' u premošćivanju starih razmirica.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

>> Medvedev: WikiLeaks pokazao cinizam SAD-a

'To bi trebala biti zajednička inicijativa Rusije i NATO-a koja nas može zaštititi od prijetnja', kazao je Medvedev za poljski tjedni list Wprost. Ruski predsjednik države se od ponedjeljka nalazi u dvotjednu posjetu Poljskoj.

'Moglo bi doći do nove utrke u naoružanju'

'Ali ako Rusija ne pronađe svoje mjesto u sustavu, može se dogoditi da 2020. proturaketni obrambeni kišobran postane čimbenik koji će destabilizirati nuklearnu ravnotežu i umanjiti ruske obrambene snage, a to može pridonijeti novoj utrci u naoružanju', kazao je Medvedev.

Sustav NATO-a povezat će europske proturaketne sustave s radarima i presretačima koje je SAD kani razmjestiti na Sredozemlju, u Rumunjskoj, Poljskoj i možda Turskoj.

Dužnosnici Saveza su objavili da će se taj zaštitni kišobran postavljati postupno od sljedeće do 2020. i biti će sposoban za presretanje dalekometnih i interkontinentalnih raketa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene