Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO se mora pobrinuti da Rusija u potpunosti bude uključena u svoje planove glede obrambenoga proturaketnog štita ili će riskirati početak nove utrke u naoružanju, rekao je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev u intervjuu objavljenu u poljskom tjedniku Wprost u povodu početka dvodnevna posjeta ruskog predsjednika Poljskoj.


Prošli su se mjesec NATO i Rusija dogovorili o suradnji na području obrambenog štita i drugim područjima, ocijenivši tu suradnju 'povijesnim korakom' u premošćivanju starih razmirica.

>> Medvedev: WikiLeaks pokazao cinizam SAD-a

Vezani članci Jens Stoltenberg Stoltenberg kaže da će NATO otići iz Afganistana zajedno sa SAD-om Slika nije dostupna Obama: NATO se dogovorio oko proturaketnog štita

'To bi trebala biti zajednička inicijativa Rusije i NATO-a koja nas može zaštititi od prijetnja', kazao je Medvedev za poljski tjedni list Wprost. Ruski predsjednik države se od ponedjeljka nalazi u dvotjednu posjetu Poljskoj.

'Moglo bi doći do nove utrke u naoružanju'

'Ali ako Rusija ne pronađe svoje mjesto u sustavu, može se dogoditi da 2020. proturaketni obrambeni kišobran postane čimbenik koji će destabilizirati nuklearnu ravnotežu i umanjiti ruske obrambene snage, a to može pridonijeti novoj utrci u naoružanju', kazao je Medvedev.

Sustav NATO-a povezat će europske proturaketne sustave s radarima i presretačima koje je SAD kani razmjestiti na Sredozemlju, u Rumunjskoj, Poljskoj i možda Turskoj.

Dužnosnici Saveza su objavili da će se taj zaštitni kišobran postavljati postupno od sljedeće do 2020. i biti će sposoban za presretanje dalekometnih i interkontinentalnih raketa. (Hina)