Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin izrazio je žaljenje zbog otkazivanja rasprave o "paktu o euroatlantskoj sigurnosti" ocijenivši da je to posljedica pritiska Sjedinjenih Država.


"S NATO-om smo bili spremni razgovarati 24. rujna o tom projektu. No prijedlog nije prošao zahvaljujući našim američkim prijateljima koji čine pritisak kako bi spriječili svaku raspravu", rekao je Rogozin.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odlučit će sada pred kojim će partnerom, "Europskom unijom ili Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi", razgovarati o tom prijedlogu, rekao je Rogozin.

Vezani članci Sjeverna Makedonija primljena u NATO savez U sjeni koronavirusa Sjeverna Makedonija ušla u NATO savez Slika nije dostupna Ovo je najsigurniji grad u Hrvatskoj!

Situacija je rezultat "američkog hira", rekao je Rogozin koji vjeruje da "Europljani žele surađivati" i "uspostaviti odnose na redovitoj razini".

Međutim, jedan diplomat NATO-a ustvrdio je za agenciju AFP da nema nikakvog neslaganja o tom pitanju među 26 članica NATO-a, od kojih su njih 21 u Europskoj uniji.

Nakon sastanka 19. kolovoza o Gruziji, sve članice NATO-a suglasile su se o prekidu sastanaka Vijeća NATO-a i Rusije sve dok ne bude potpuno primijenjen sporazum u šest točaka o prekidu vatre u Gruziji.

Medvedev je svoj "pakt o europskoj sigurnosti" predstavio početkom lipnja na europskom summitu, a prva rasprava bila je zakazana za 24. rujna.

No pomoćna glasnogovornica NATO-a Carmen Romero odbacila je u srijedu tvrdnje o otkazivanju sastanka i kazala da on nije ni bio službeno stavljen na dnevni red.