Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok Šveđani tragaju...

Rusija tvrdi nizozemska podmornica u švedskim vodama, Nizozemska to poriče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u ponedjeljak objavila da je nizozemska, a ne njezina podmornica ušla prošloga tjedna u švedske teritorijalne vode, što je pak zanijekala nizozemska vojska tvrdeći da se njezina podmornica ranije povukla iz tih voda u Talin.

Dužnosnik ministarstva obrane u Moskvi rekao je da je nizozemska podmornica Bruinvis prošlog tjedna bila na vježbi u vodama oko Stockholma koja je uključivala hitno izranjanje. "Kako bi smanjili trošak švedskim poreznim obveznicima, savjetujemo da Švedska zatraži objašnjenje od nizozemske mornarice", prenose dužnosnika ruske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Martin Wijnen Alarm na Zapadu Zapovjednik poslao upozorenje: "Nismo sigurni, moramo se pripremiti za rat"

Nizozemska vojska, pak, niječe ruske tvrdnje da švedska mornarica traži nizozemsku podmornicu u Baltičkom moru. "Nizozemska podmornica nije uključena, niti smo mi uključeni u potragu koju vodi švedska vojska", rekla je glasnogovornica nizozemskog ministarstva obrane Marnoes Visser.

FOTO Švedska vojska na nogama zbog misterioznog plovila u njihovim vodama

"Sudjelovali smo sa Švedskom u vježbi s više brodova, ali ona je završena u utorak prošlog tjedna", dodala je Visser, preciziravši da je podmornica Bruinvis potom otplovila u Talin gdje se nalazila ovog vikenda.

Švedska vojska objavila je tijekom vikenda da traga za stranom podmornicom između otoka uz obale Stockholma, nakon što su očevici izvijestili o sumnjivim "podmorskim aktivnostima".

Glasnogovornik švedske mornarice nije ni potvrdio niti opovrgnuo medijske napise da se traga za oštećenom ruskom podmornicom koja je poslala poziv u pomoć. Nizozemska podmornica Bruinvis ušla je u petak u luku Talin i vjerojato će se u ponedjeljak vratiti u Nizozemsku.

Švedska vojska pokrenula je u subotu navečer operaciju u kojoj je više od 200 ljudi, vojnih brodova, minolovaca i helikoptera pretraživalo Baltičko more nakon informacija o "aktivnosti strane podmornice" i objave fotografije misterioznog "stranog broda". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene