Policija na mjestu na kojem su pronađeni otac i kći (Foto: AFP)
Policija na mjestu na kojem su pronađeni otac i kći (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusko ministarstvo vanjskih poslova sugeriralo je u srijedu da je britanska država izvela napad kemijskim otrovom na bivšega ruskog špijuna na jugu Engleske ranije ovog mjeseca.


"Analiza svih okolnosti otkriva nezainteresiranost britanskih vlasti za pronalaženje stvarnih motiva i počinitelja zločina", reklo je rusko ministarstvo u izjavi.

Vezani članci Pucnjava na sveučilištu VIDEO Šokantne scene iz Rusije: Muškarac pucao po sveučilištu, studenti skakali kroz prozore kako bi se spasili. Ubijeno najmanje šestero ljudi Glasovanje u Rusiji Izlazne ankete u Rusiji: Pobjedu odnosi vladajuća stranka, ali sa slabijim rezultatom nego inače

To "nas dovodi do pomisli o mogućoj upletenosti (u taj zločin) britanskih specijalnih službi", dodaje se.

Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija u bolnici su u kritičnom no stabilnom stanju. Pronađeni su bez svijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju početkom ožujka.

"Britanske vlasti sustavno pokazuju nesposobnost da osiguraju sigurnost ruskim državljanima na njihovu (britanskom) teritoriju", reklo je rusko ministarstvo.

"Očiti primjeri su trovanje bivšega ruskog zaposlenika FSB-a A. Litvninenka, smrt ruskog poslovnog čovjeka B. Patarkacišvilija i A. Perepilihnija pod nerazjašnjenim okolnostima, tajanstveno 'samoubojstvo' B. Berezovskog i davljenje njegova poslovnog partnera N. Gluškova te konačno napad na život i zdravlje S. Skripala i J. Skripal", navodi se u izjavi.

Britanske vlasti rekle su da su Skripali napadnuti nervnim otrovom ruskog podrijetla novičokom.

Ruski sud osudio je Skripala za prodaju ruskih državnih tajni Velikoj Britaniji 2006. godine. Razmijenjen je u Velikoj Britaniji četiri godine kasnije.

Zapadne zemlje koordinirano su protjerale ruske veleposlanike zbog napada na Skripala, što bi moglo dovesti do "situacije Hladnog rata", upozorio je ruski veleposlanik Grigori Logvinov u Australiji. (Hina)