Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusija će definitivno uzvratiti na odluku više zemalja Europske unije i ostalih zapadnih zemlja da protjera ruske diplomate, ali će to učiniti u pogodno vrijeme, kazao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Više od polovice zemalja EU-a te SAD i Kanada protjerali su stotinjak ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji. London prst krivnje upire u Rusiju, no Moskva niječe bilo kakvu umiješanost.

Vezani članci Koronavirus u Moskvi, ilustracija Moskvu zahvatio novi val koronavirusa: Većina bolesnika ima indijski soj Trump i Putin - 18 Rusija protjerala tri europska diplomata zbog "sudjelovanja u prosvjedima podrške Navaljnom"

Peskov nije rekao kakav će točno biti odgovor Rusije, tek da će biti u skladu s ruskim nacionalnim interesima. Rekao je da se nada da će zemlje koje su protjerale ruske diplomate dobro proučiti informacije za koje Britanija tvrdi da su dokaz o umiješanosti Rusije u trovanje Skripala nervnim otrovom.

Kremlj je također objavio da je Rusija, usprkos odluci Washingtona da protjera 60 ruskih diplomata, i dalje otvorena za mogućnost sastanka predsjednika Vladimira Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je čestitao Putinu na njegovu reizboru za šefa države i najavio pritom susret dvojice predsjednika.

Peskov je dodao da iz Washingtona nije primio nikakve informacije o tome je li susret Trump-Putin i dalje u planu, ali Moskva ostaje otvorena za suradnju.

Erdogan neće djelovati protiv Moskve

Turska neće poduzeti mjere protiv Rusije, kojoj Velika Britanija pripisuje trovanje na njezinu tlu bivšeg dvostrukog agenta, na temelju britanskih optužbi, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javljaju u srijedu turski mediji.

Do izjava dolazi u trenutku kad je SAD, nekoliko zemalja Europske unije, kao i NATO, čija je članica Turska od 1952., protjerali na usklađen način ovog tjedna ruske diplomate.

"Ne predviđamo poduzeti slične mjere samo zato što su neke zemlje poduzele mjere na temelju optužbi", izjavio je Erdogan, a prenijeli dnevnici Hurriyet i Yeni Safak.

"Apsolutno ne dolazi u obzir da djelujemo kao one", dodao je turski predsjednik odgovarajući na pitanja novinara vraćajući se iz Bugarske gdje je susreo u ponedjeljak šefove Europskog vijeća Donalda Tuska i Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Turska koja posjeduje drugu po brojnosti vojsku u okviru NATO-a, relativno je tiho odreagirala na tu aferu koja je navela London i njegove saveznike da se na spektakularan način suprotstave zajednički Moskvi koja sa svoje strane odbacuje svaku umiješanost.

Crna Gora izbacuje ruskog diplomata

I Crna Gora se priključila državama koje su odlučile izbaciti ruske diplomate. Na stranicama crnogorske Vlade objavljena je odluka kojom je jedan diplomatski predstavnik akreditiran u ambasadi Ruske Federacije proglašen personom non grata te je povučena suglasnost za djelovanje počasnog ruskog konzula u Crnoj Gori.

O tome je obavještena ruska ambasada, a ruski diplomat ima rok od sedam dana da napusti Crnu Goru.  

"Crna Gora i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama poduzetim od strane članica EU-a i NATO-a u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim plinom na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima, odmah jasno osudila", stoji u priopćenju crnogorske Vlade.

Luksemburg pozvao svog veleposlanika iz Rusije

Luksemburg je objavio u srijedu da je pozvao svog veleposlanika iz Rusije na konzultacije te rekao da se slaže s Velikom Britanijom da je Moskva vjerojatno odgovorna za napad nervnim otrovom na britanskom tlu.

Mala europska zemlja smještena između Francuske i Njemačke nije protjerala ni jednog ruskog diplomata, ali je zadnja europska zemlja koja je reagirala na trovanje bivšega ruskog dvostrukog agenta u Salisburyju. Većina europskih zemalja, SAD i Australija protjerale su ruske diplomate.

"Luksemburška vlada najoštrije osuđuje napad i slaže se s analizom Velike Britanije da je vrlo vjerojatno da je Ruska Federacija odgovorna za taj napad te da nema drugog uvjerljivog objašnjenja", objavilo je luksemburško ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministar vanjskih poslova Jean Asselborn odlučio je pozvati svog veleposlanika u Moskvi na konzultacije", dodalo je ministarstvo. (Hina/S.Ve.)