Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj trovanja špijuna

Velika Britanija protjerat će 23 ruska diplomata: "Imaju tjedan dana da napuste zemlju. Tragično je da se Putin ovako ponaša"

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Britanska premijerka Theresa May oobjavila je u parlamentu mjere koje će Velika Britanija poduzeti protiv Rusije zbog trovanja ruskog tajnog agenta i njegove kćeri u engleskom Salisburyju.

Theresa May istaknula je da je Rusija kriva za pokušaj ubojstva ruskoga tajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri novičokom - sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Sergje i dalje kritično Otrovana kći bivšeg ruskog špijuna Skripala više nije u kritičnom stanju

"Bila je to nezakonita upotreba ruske državne sile protiv Velike Britanije. Rusija je mogla dati objašnjenje, ali nije. Odgovorili su s potpunim prijezirom i bez obrazloženja zašto imaju neprijavljen program kemijskog oružja", izjavila je May.

Istaknula je da će 23 ruska diplomata morati napustiti Veliku Britaniju i da imaju tjedan dana da odu.

"Oni su identificirani kao neprijavljeni pripadnici sigurnosnih službi. To će biti najveće pojedinačno protjerivanje u više od 30 godina, poduzeto zato što ovo nije prvi put da ruska država djeluje protiv naše zemlje", rekla je premijerka i najavila da će zamrznuti svu imovinu Rusije gdje postoji procjena da predstavlja prijetnju za britanske građane. Kazala je i da će svi Rusi koji ulaze u Veliku Britaniju biti podvrgnuti većim provjerama nego do sada.

"U Velikoj Britaniji nema mjesta za korumpirane elite. Tragično je da se predsjednik Putin ovako ponaša", poručila je May.

Diplomatski će se kontakti između Rusije i Velike Britanije na najvišem niovu smanjiti, a otkazan je i posjet ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova.

Premijerka je najavila i još neke mjere protiv Rusije koje, kako je rekla, neće biti objavljene. Također je napomenula i kako je ovoj situaciji i uspostavi razgovarala s Donaldom Trumpom i Emmanuelom Macronom.

"Napad na Veliku Britaniju"

Napad na Skripala Theresa May je početkom tjedna nazvala slijepim i neopreznim napadom na Veliku Britaniju te istaknula da je tvar koja je upotrebljena u napadu na njega i kćer Juliju "nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija". Moskvi je dala rok do utorka u ponoć da iznese objašnjenje Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Ocijenila je da postoje samo dva moguća scenarija u tom "slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju": riječ je o ciljanom napadu Rusije ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da Rusija nije povezana s trovanjem Sergeja Skripala te da očekuje od Londona da odgovori na zahtjev Moskve za otvaranjem istrage trovanja Skripalove kćeri jer je ona ruska državljanka. Također je ustvrdio da im je London uskratio pristup materijalima povezanima sa slučajem trovanja.

"Službenom notom zatražili smo pristup toj supstanci i svim elementima istrage pošto je jedna od žrtava ruska građanka Julija Sripal. Ti su zahtjevi odbačeni", rekao je Lavrov.

Tusk smatra da iza Skripalova trovanja vrlo vjerojatno stoji Rusija

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u Helsinkiju je izjavio kako vjeruje da iza trovanja bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala u engleskom Salisburyju "vrlo vjerojatno" stoji Rusija.

"Izražavam punu solidarnost s britanskom premijerkom Theresom May nakon brutalnog napada iza kojega, vrlo vjerojatno, stoji Moskva", napisao je Tusk na Twitteru na rubu službenoga posjeta finskome glavnom gradu.

Kazao je i da je spreman otvorenu diplomatsku krizu između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije o ovom pitanju staviti na dnevni red sljedećega europskog summita koji će se idućih tjedan održati u Bruxellesu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene