Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor na vidiku?

Plin bi konačno trebao poteći!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskva je pristala na razmještanje međunarodnih promatrača koji će nadgledati tranzit ruskog plina u zemlje EU-a preko Ukrajine čime je otvoren put ponovnoj uspostavi opskrbe plinom za Europu, reklo je češko predsjedateljstvo EU-a.

Ranije u četvrtak viši češki dužnosnik rekao je da se ruski monopolist izvoza plina Gazprom usprotivio sporazumu ustrajavajući da se ruskim promatračima dopusti ulazak u Ukrajinu za koju tvrdi da krade plin za EU iz plinovoda koji prolaze njenim teritorijem. Do pomaka u dogovorima je došlo nakon razgovora češkog premijera Mireka Topolaneka i njemačkih i ruskih čelnika.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

>> 'Spor oko plina je Putinovo potkopavanje država koje smatra svojim podanicima'

'To razmještanje treba dovesti do ponovne uspostave ruske opskrbe plinom zemalja članica EU-a', kaže se u izjavi EU-a.
Nije spomenut rok za razmještanje promatračkih skupina niti je rečeno kada će biti nastavljena opskrba. Rusija i Ukrajina još se trebaju sporazumjeti oko cijene ruskog plina.

>> Ne bude li plina, BiH će proglasiti izvanredno stanje

>> Još nema rusko-ukrajinskog dogovora

Ukrajinski su predstavnici još ranije u četvrtak potpisali sporazum s predstavnicima Europske komisije kojim se europski promatrači pozivaju da provjere obavlja li se tranzit ruskoga plina preko Ukrajine, a isto su očekivali od Rusije, kako je rekao je član ukrajinskog izaslanstva pri EU-u Vjačeslav Kniajitski.

Knijatski je kazao kako su memorandum potpisali predsjednik ukrajinskog Naftogaza Oleh Dubina i zamjenik ukrajinskog premijera Hrijehor Nemirja te da on 'otvara put ponovnom tranzitu plina preko Ukrajine'.

'To će omogućiti da se svi uvjere kako Ukrajina ne krade plin od Rusije', protivno onome što tvrdi Moskva, rekao je Kniajitski. Dodao je kako Europska komisija još treba potpisati sporazum s čelnicima ruskog plinskog diva Gazproma o promatračkim aktivnostima, kako bi se isporuka ruskoga plina Europi preko Ukrajine, prekinuta od srijede, mogla nesmetano nastaviti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene