Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok se Europa smrzava

Još nema rusko-ukrajinskog dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski promatrači spremni su odmah otići kako bi provjerili činjenično stanje na rusko-ukrajinskoj granici u vezi s dobavom plina za zemlje članice EU-a, izjavio je u četvrtak u Pragu potpredsjednik češke Vlade Alexander Vondra, naglasivši kako se Moskva i Kijev još nisu dogovorili.

'Želimo imati promatrače na mjernim točkama i oni su spremni otići sutra, ali o tome još nema dogovora', rekao je Vondra na konferenciji za novinare nakon neslužbenog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. Vondra je dodao da pregovori o slanju promatrača, koji se vode u Bruxellesu između predstavnika ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza u nazočnosti dužnosnika Europske komisije i češke Vlade, još traju, ali da u ovom trenutku još nema dogovora o prihvaćanju promatrača. 

Pročitajte i ovo Raketiranje grada Kramatorsk 189. dan rata U okupiranoj regiji zbog alkohola došlo do krvoprolića: Pijani ruski vojnik ustrijelio dvojicu FSB-ovaca Slika nije dostupna Ništa od dogovora Ukrajina odbacila ruski prijedlog o cijeni plina

'Sutra je važan dan'

'Vijesti da je sve dogovoreno nisu točne. Sutra je važan dan', rekao je Vondra. I Rusija i Ukrajina su obećale da će prihvatiti promatrače, 'ali vrag leži u detaljima', rekao je Vondra. Na novinarski upit je li riječ samo o europskim promatračima ili bi u toj promatračkoj misiji sudjelovali ruski i ukrajinski predstavnici, te da Ukrajina možda ne želi ruske promatrače na svom tlu, Vondra je odgovorio da ne 'želi ulaziti u pojedinosti, jer pregovori traju'.

>> Gazprom će odvrnuti ventile kada stignu nezavisni promatrači 

Dvije trećine zemalja članica EU-a ostale su bez opskrbe ruskim plinom kao i zemlje jugoistočne Europe koje su izvan EU-a. 'U ovom trenutku jako je važna europska solidarnost. Ovo je test za Europsku uniju', dodao je Vondra. S druge strane, u Bruxellesu je predstavnik ukrajinskog izaslanstva izjavio da je Ukrajina potpisala dogovor u kojem poziva europske promatrače da provjere protok ruskog plina kroz njezin teritorij. 

'Neprihvatljivo da građani i poduzeća EU trpe zbog nepoštivanja ugovornih obveza'

Ruski energetski div Gazprom objavio je u četvrtak da će ponovno uspostaviti opskrbu Europe plinom preko Ukrajine čim stignu promatrači EU-a koji će nadzirati protok plina preko te zemlje. Ministri vanjskih poslova EU-a na neformalnom sastanku u Pragu usvojili su deklaraciju u kojoj ističu da 'da je za građane i poduzeća EU-a neprihvatljivo da trpe zbog nestašice plina zbog nepoštivanja ugovornih obveza dviju zemalja'.

U Pragu je najavljeno da će se u ponedjeljak održati poseban sastanak ministara zemalja članica zaduženih za energetiku kako bi raspravili situaciju na energetskom tržištu, uključujući i upućivanje promatrača, te o konkretnim mjerama koje treba poduzeti. U zajedničkoj deklaraciji EU-a kaže se da Ukrajina i Rusija do sada nisu pokazale dovoljno odlučnosti za rješavanje problema, što šteti njihovoj vjerodostojnosti'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene