Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je uoči nedjeljnog sastanka šefova ruske i američke diplomacije zaprijetila Sjedinjenim Državama osvetom zbog donošenja zakona koji dopušta nametanje novih sankcija Moskvi zbog uplitanja u sukob u Ukrajini.


Američki državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov trebaju se u nedjelju sastati u Rimu.

Vezani članci Slika nije dostupna Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

Ljutnju Moskve izazvao je tekst naslovljen "Čin podrške slobodi Ukrajine" izglasan jednoglasno u oba doma američkog Kongresa. Bilo je potrebno da se tekst još jednom podnese Senatu zbog proceduralnih razloga što je učinjeno kasno navečer u subotu jednoglasno.

Tekstom se dopuštaju nove sankcije protiv Rusije te prvi put isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini.

"Ne sumnjajte da će nove sankcije ostati bez odgovora", upozorio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kojeg citira novinska agencija Interfax.

Prihvaćene su nove sankcije protiv Rusije

Rjabkov je osudio "neprihvatljive odluke i antiruske osjećaje" koji su, po njemu, upravljali glasovanjem.

Ukrajinski zastupnici su pak ocijenili "povijesnim" glasovanje Kongresa.

Glasovanje je vrlo simboličan prvi korak za Ukrajinu koja beznadno mjesecima nastoji uvjeriti svoje saveznike da joj prodaju oružje za vojnike, nedovoljno opremljene spram proruskih pobunjenika koje Rusija pomaže vojskom i opremom, kako tvrde Kijev i Zapad.

Glasovanje Kongresa samo po sebi ne znači da će se Barack Obama odlučiti isporučiti to oružje ukrajinskim snagama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook