Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija na Zapadu radi think tank da 'izloži' mane zapadne demokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlju su dosadile kritike sa Zapada kako Rusija postaje sve autoritarnija, da se krše ljudska prava, da su novinari izloženi pogibelji a izbori se namještaju.

Sada Kremlj nastoji okrenuti situaciju u odnosu na Zapad tako što će ustanoviti institut, think tank, koji će, kažu njegovi utemeljitelji, izložiti nedostatke zapadnih demokracija.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

S uredima u New Yorku i u Parizu Institut za demokraciju i suradnju će proučavati demokraciju i ljudska prava u Europi i Sjedinjenim Državama.

Anatolij Kučerena, utemeljitelj organizacije, novinarima je jučer rekao da će institut pomoći Rusiji da i ona uzme riječ u globalnoj raspravi o demokraciji.

"Niti jedna zemlja ne može monopolizirati definiciju demokratskih standarda i ljudskih prava", rekao je Kučerena, prokremaljski odvjetnik.

Kremlj je odobrio stvaranje instituta no neće ga financirati, rekao je Andranik Migranian, politički analitičar koji će voditi newyorški ured. 

On će biti financiran donacijama privatnih tvrtki no ni Kučerena
ni Migranian nisu naveli financijere.

Kremlj agresivno radi kako bi vratio međunarodni ugled i postao je manje tolerantan na vanjske kritike. 

Postao je i više neprijateljski spram zapadnjačkih pokušaja promicanja demokracije u Rusiji nakon ustanaka u kojima su svrgnute nepopularne vlade u bivšim sovjetskim republikama Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu.

Prokremaljski zastupnici i aktivisti optužili su SAD da radi kako bi slične nemire potaknuo i u Rusiji.

Natalija Naročnitskaja, koja će predstavljati centar u Parizu, optužila je zapad da ljudska prava pretvara u oruđe političkog pritiska. 

Kritizirala je SAD i za veliki broj ljudi u zatvorima i velikog broja, kako kaže, slučaja političkih zloporaba. Institut "će nam omogućiti da pokažemo kako i sunce ima pjege", rekla je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene