Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Rusija mijenja zakon? Udaja za poginule vojnike donosi novac i povlastice

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od početka invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, poginule su stotine tisuća ruskih vojnika. Iza njih su često ostajale i njihove partnerice s kojima se nisu vjenčali.

Prema prijedlogu novog ruskog Zakona o novačenju napokon bi trebao doći kraj diskriminaciji nevjenčanih parova u situacijama kada je muškarac unovačen i poginuo u borbi.

Trenutno se obitelji poginulog borca ​​isplaćuje gotovina kao odšteta za njegovu smrt. Ako je mobilizirani muškarac ili vojnik bio oženjen, novac pripada njegovoj supruzi, a u suprotnom može otići njegovim roditeljima.

Prema nacrtu novog zakonskog prijedoga, osoba koja živi u izvanbračnoj zajednici trebala bi ispunjavati uvjete za dobivanje novca i druge povlastice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

Udavanjem za poginulog vojnika, ratna udovica će za sebe i svoju eventualnu djecu moći zatražiti iste povlastice kao i one koje su se udale ranije te dobiti novčanu pomoć od oko 40.000 eura, piše The Sun.

Na tragu je to onoga što je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao još lani: ''Moramo razmisliti o tome što da radimo sa ženama koje nemaju vjenčani list, no poginuo im je partner s kojim su neko vrijeme živjele.''

Pročitajte i ovo Sigurnosne provjere - 2 Turudić - Povjerljivo Sigurnosne provjere na testu: Je li problem u obavještajnim službama ili naručiteljima?

Da bi se kvalificirale za dobivanje povlastica, žene će sudu morati dokazati da su doista s palim borcem prije rata živjele u nevjenčanom braku.

U nacrtu zakona navodi se da će se izvanbračna zajednica sudski proglasiti brakom, a podaci će biti upisani u službeni državni registar matičnih knjiga.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene