Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša koordinacija

Rusija mijenja strategiju i zapovjednike u Ukrajini: Putin šalje čovjeka s velikim iskustvom

Aleksandar Dvornikov
Aleksandar Dvornikov Foto: Profimedia
Zapadni dužnosnici vjeruju kako se Rusija reorganizirala te je na čelo vojnih operacija u Ukrajini postavila generale s velikim vojnim iskustvom iz rata u Siriji.

Navodno je razlog tome loša koordinacija od početka invazije na ukrajinu 24. veljače, a komandu bi trebao poreuzeti general Aleksandar Dvornikov - zapovjednik Južnog vojnog distrikta i zadužen je da stvari dovede u red.

Smatra se kako je to uzrokovano lošim vojnim upravljanjem otkako je invazija na Ukrajinu počela 24. veljače. 

Loša koordinacija dijelom je uzrokovana činjenicom da je dio postrojbi naredbe dobivao iz sasvim drugih distrikata od onih iz kojih su došli, a zamijećeni su i slučajevi dvostrukih linija upravljanja. Prema riječima jednog neimenovanog dužnosnika, ruski vojnici nikada nisu trenirani za rat u takvim uvjetima, piše BBC.

"On ima izuzetno mnogo iskustva u ruskim vojnim operacijama u Siriji, vjerujemo da bi mogao poboljšati upravljanje i zapovijedanje", kazao je zapadni dužnosnik koji smatra da će politički ciljevi uskoro preuzeti primat nad vojnim jer Rusija mora pokazati nekakvu razinu napredovanja prije 9. svibnja, kada se slavi pobjeda u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova (Foto: AFP) BIZARNA IZJAVA VIDEO Je li ona to ozbiljno rekla? Ruska ravnateljica Odjela za informiranje: "Ukrajinci neće dijeliti niti recept. Ksenofobija, fašizam..."

Zapadni obavještajci kažu i kako su primijećene grupe koje se organiziraju kako bi krenule prema Donbasu.

Neočekivano snažan otpor Ukrajinaca

"Problem je što postoji neslaganje između vojne logike, koja bi nalagala da se prikladnim vojnim taktikama zauzme Donbas, te da se nauči nešto iz dosadašnje vojne katastrofe koja Rusiju vodi u poraz. S druge strane je politički imperativ da se operacija što prije privede kraju", kazao je BBC-ev izvor.

Vjeruje se da Rusija ima nešto manje od 100 bojnih postrojbi na raspolaganju za nastavak napada na Donbas. To bi trebalo biti sasvim dovoljno, no ruske se trupe suočavaju sa vrlo pametnim i neočekivano snažnim otporom Ukrajinaca na njima nepoznatom terenu zbog čega, iako su brojčano nadmoćni, trpe gubitke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S-300 FOTO/VIDEO Prvi na svijetu: Slovačka poslala Ukrajini snažan protuzračni sustav

"Ako Rusija ne bude spremna promijeniti svoju vojnu taktiku i ne bude učinkovitija u korištenju oružja, teško je reći da će pobijediti, a ako do toga i dođe sigurno se neće dogoditi unutar vremenskog ograničenja koje su si zadali", smatra neimenovani zapadni dužnosnik.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene