Rusia je lansirala prvu raketu s novog kozmodroma Vostočni u četvrtak, dan nakon što je zbog tehničkog problema odgođeno lansiranje koje su ruski mediji i dužnosnici najavljivali kao povijesni događaj.


Raketa Sojuz, koja je u orbitu ponijela tri satelita, lansirana je u 5.01 sati po moskovskom vremenu s kozmodroma u regiji Amura na krajnjem istoku zemlje nedaleko od granice s Kinom, izvijestile su ruske novinske agencije.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poslao oštru poruku: "Svatko nas želi 'ugristi' negdje ili 'odgristi' nešto naše, no oni koji bi to učinili, trebaju znati da bismo im svima razbili zube" Aleksej Navaljni Nestao je liječnik koji je liječio Alekseja Navaljnog: Napustio lovačku bazu u šumi i nije se vratio

Predviđeno lansiranje u srijedu je obustavljeno nedugo prije početka.

"Došlo je do automatske obustave lansiranja", kazao je u srijedu direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Igor Komarov. Automatska naredba za obustavom lansiranja pokrenuta je dvije i pol minute prije zakazanog vremena, dodao je Komarov.

"Automatsko zaustavljanje lansiranja dogodilo se zbog grešaka u radu automatskog kontrolnog sustava", objasnio je Komarov. Odgoda lansiranja nije povezana s infrastrukturom kozmodroma niti je izazvana ljudskom pogreškom, priopćio je Roskosmos.

Ruski predsjednik Vladimir Putin došao je u srijedu na kozmodrom Vostočni kako bi nazočio prvom lansiranju. Nakon odgode je odlučio ostati dok se ne utvrdi hoće li raketa biti lansirana dan poslije, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je nakon lansiranja čestitao djelatnicima kozmodroma i dužnosnicima Roskosmosa. "Želim vam čestitati. Imate se čime ponositi.", rekao je Putin nakon lansiranja.

Rusija je izgradnju novog kozmodroma počela 2012. godine. Planirano je da to bude prvi nacionanlni kozmodrom za civilnu upotrebu, koji bi također smanjio ovisnost ruske svemirske industrije od kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Izgradnja kozmodroma stajala je između četiri i 5,3 milijarde eura. (Hina)