Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regrutiranje na silu

Rusija mobilizira migrante za rat u Ukrajini: "Već smo ih ulovili više od 30.000..."

Ruski vojnici
Ruski vojnici Foto: Getty Images
Rusija je unovačila 10.000 svojih naturaliziranih državljana i poslala ih u rat u Ukrajini.

Rusija je dosad unovačila 10.000 svojih naturaliziranih državljana i poslala ih da se bore u njenom ratu u Ukrajini, rekao je viši dužnosnik u četvrtak.

"Već smo ulovili više od 30.000 imigranata koji su dobili državljanstvo, a nisu se htjeli prijaviti za vojnu službu te smo otprilike 10.000 njih poslali u zonu posebne vojne operacije", rekao je šef ruskog Istražnog povjerenstva Aleksandr Bastrikin u Sankt Peterburgu.

Pročitajte i ovo Ilustracija znali su i šutjeli Uhićena zatvorska liječnica i čuvari: Cimeri silovali starca drškom metle, tjerali da pije mokraću, na kraju je umro

Bastrikin je studirao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i smatra ga se bliskim suradnikom šefa Kremlja. Primarna zadaća unovačenih muškaraca je kopanje rovova i izgradnja obrambenih položaja, prema Bastrikinu. "Za to vam trebaju stvarno snažne ruke", kazao je.

Sigurnosne snage su proteklih mjeseci izvršile racije u poduzećima s migrantskim radnicima, uglavnom iz postsovjetskih zemalja u srednjoj Aziji. One koji su već dobili ruske putovnice se često regrutira na silu, objavili su ruski mediji.

Pročitajte i ovo Autobus Otkriven na naplatnim kućicama Mogli su kupiti dobar polovni auto: Vozač autobusa uhvaćen u velikom prekršaju, masno će to platiti

Drugima se obećava jednostavniji postupak dobivanja državljanstva ako budu otišli na bojište. Prema Putinu, ukupno 700.000 ruskih vojnika se trenutno nalazi u Ukrajini.

Neki od njih su unovačeni tijekom djelomične mobilizacije u jesen 2022. Budući da mjera nije bila popularna, Kremlj želi izbjeći daljnje valove mobilizacije i pronaći druge načine da nadoknadi teške gubitke na bojištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene