Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Dekan Fakulteta prometnih znanosti: "Autonomna vozila povećat će razinu sigurnosti na cestama"

Aktualno Galerija Vanja Margetić, reporter Nove TV Vanja Margetić, reporter Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Marko Šoštarić i Vanja Margetić Marko Šoštarić i Vanja Margetić Foto: DNEVNIK.hr Autonomna vožnja Autonomna vožnja Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Galerija 1/4 >>
Hrvatska je spremna za autonomnu vožnju koja će povećati sigurnost na cestama, smatra dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Marko Šoštarić, a u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Vanjom Margetićem objasnio je i zašto.

Mate Rimac prezentirao je automobil koji nema vozača, nema upravljača, nema kočnica. U potpunosti vozi sam, a nova će tehnologija stići na hrvatske prometnice.

Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smatra da je većinom sve spremno za autonomnu vožnju, uključujući i infrastrukturu koja ne zahtijeva ništa posebno drugačije od običnih vozila. 

Pročitajte i ovo Gabriel Zucman Novi plan Korak prema pravednosti: Ekonomist predlaže globalni porez za superbogate

"Četvrta razina autonomije je već dosta velika razina automatizacije. Već s tom razinom ovi automobili mogu funkcionirati po Zagrebu. A ako bi auto trebao obaviti vožnju iz Karlovca ili Varaždina nazad prema Zagrebu, to bi već trebala biti peta razina autonomije", kazao je.

Što se tiče sigurnosti na cestama, Šoštarić smatra da će autonomna vozila povećati razinu sigurnosti: "Autonomno vozilo nikad neće voziti pod utjecajem alkohola, nikada neće proći kroz crveno svjetlo, nikada neće tipkati po mobitelu dok vozi, općenito je manji potencijal nastanka prometne nesreće te mogu reagirati bolje i brže od prosječnog čovjeka."

Pročitajte i ovo Zatvor Korydallos u Grčkoj Oglasio se alarm Izbila tučnjava u grčkom zatvoru: Jedna osoba ubijena, ima i ranjenih

Šoštarić dodaje da misli da će se 2026. godine moći pozvati vozilo i sigurno njime otići na željenu destinaciju. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene