Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja i zabrinutost

SPREMA SE ZA NUKLEARNI RAT? Otkriveni Putinovi tajni bunkeri na Uralu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tajnim lokacijama širom Rusije počela je izgradnja i obnova bunkera koji mogu izdržati udare nuklearnih bombi o čemu su izvijestili ruski mediji.

Novi objekti, koji se grade na strateškim lokacijama u okolici Moskve, izazivaju sumnju i zabrinutost Zapada da se ruski lider Vladimir Putin priprema za sukob velikih razmjera.

Putin je navodno naredio da se jedan od velikih zapovjednih centara za slučaj nuklearnog rata izgradi u planinama Urala, na području koje obuhvaća oko 600 kvadratnih kilometara. Na satelitskim snimkama zabilježene su nove građevine u blizini planine Yamantau. I ruski mediji su prenijeli da se bunkeri grade širom Rusije, a CIA je do sada identificirala dva bunkera - Voronovo i Šarapovo.

Sve se to događa u vrijeme kada se Rusija priprema za testiranje naprednog nuklearnog projektila 'Satan 2' koje je, pretpostavlja se, toliko jako da može uništiti područje veličine Francuske.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da nuklearni rat nije tako daleka budućnost ili nešto nezamislivo kako se možda čini.

Loren Thompson, ekspert za sigurnost iz instituta Lexington objašnjava da se mogućnost nuklearnog rata između SAD-a i Rusije svakog dana povećava.

'Najvjerojatnije mjesto gdje bi moglo doći do vojne konfrontacije je Baltik, odnosno Litva, Latvija i Estonija. Jednog dana potvrdit će se da je najveća greška američkih lidera bila ta što su zanemarili mogućnost nuklearnog rata između Amerike i Rusije nakon što je završen Hladni rat', smatra Thompson.

Odnosi Rusije i Zapada osobito su napeti od aneksije Krima, a Putin je nervozan zbog vojnih vježbi NATO-a na Baltiku kao i stalnog dopremanja naoružanja u članice Saveza.

Ruska vojska posjeduje najveći nuklearni arsenal na svijetu od 7.300 bojevih glava, a neke od njih postavljene su 70-ak kilometara od američkog teritorija na Aljasci, prenosi britanski Express.
 

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ilustracija, Vladimir Putin ruske prijetnje Stručnjak zanimljivo objasnio kako dolazi do stiskanja crvenog gumba koji bi nas sve izbrisao: "Ne opali koljenom u ormarić u 7 ujutro..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene