Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno osam osoba

Rusi završili istragu o eksploziji na Krimskom mostu, poznati detalji: "Znamo tko je organizator terorističkog napada"

Krimski most
Krimski most Foto: Handout / SECURITY SERVICE OF UKRAINE / AFP
Federalna služba sigurnosti (FSB), zajedno s Istražnim odborom, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimski most - Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane.

Osam osoba uhićeno je zbog napada na Krimski most protekloga vikenda. "Federalna služba sigurnosti (FSB), zajedno s Istražnim odborom, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimski most Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane, njezin šef Kirilo Budanov, djelatnici i agenti.

Krimski most Krimski most (Foto: Handout / SECURITY SERVICE OF UKRAINE / AFP)

Priveli smo petero državljana Rusije te troje državljana Ukrajine i Armenije koji su sudjelovali u pripremanju zločina", priopćeno je iz FSB-a, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Satelitska snimka Krimskog mosta Udarac za Putina FOTO Pogledajte satelitske snimke raznesenog Krimskog mosta

Eksplozivna naprava je bila kamuflirana u rolama s građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kilograma, dodaju u svom priopćenju.

Pročitajte i ovo Napadnuta ukrajinska područja SVIJET JE ZGROŽEN Putin se osvećuje za Krimski most: "Nismo očekivali da će ovdje biti napada. Prestrašno"

FSB navodi da je eksploziv, zbog kojega se srušio dio mosta, poslan iz Odese kroz Bugarsku, Gruziju i Armeniju. RIA Novosti pišu da je teret početkom kolovoza poslan iz luke Odesa u bugarski grad Ruse - prema ugovoru između kijevske tvrtke Translogistic UA LLC i bugarske Baltex Capital SA.

Na kamionu DAF registriranom u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzijsku granicu 4. listopada na kontrolnoj točki Gornji Lars, a dva dana kasnije isporučen je i istovaren u veleprodajnoj bazi u armenskom Armaviru.

Nadalje, 7. listopada uz pomoć Solomka, državljanina Ukrajine Vladimira Vasiljeviča Zloba i još petorice ruskih državljana ponovno su promijenjeni dokumenti za teret. Kao pošiljatelj je navedena tvrtka TEK-34 LLC iz Uljanovska, a kao primatelj nepostojeća tvrtka na Krimu.

Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Jusubova Mahira koji je krenuo prema Simferopolju, a 8. listopada 2022. je u 6:03 došlo do eksplozije tijekom prelaska Krimskog mosta, stoji u izvješću FSB-a.

Kretanje tereta duž cijele rute kontrolirao je zaposlenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine. Sudionicima se predstavio kao "Ivan Ivanovič". Za koordinaciju akcija je koristio virtualni anonimni broj i telefon registriran na stanovnika Kremenčuga, Sergeja Andrejčenka.

Više o ratu u Ukrajini možete čitati >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene