Rusija testirala projektil (Video: Screenschot/Rusko ministarstvo obrane) )
Rusija testirala projektil (Video: Screenschot/Rusko ministarstvo obrane) ) Foto: Screenschot/Rusko ministarstvo obrane)

Rusija je objavila kako je uspješno testirala novu generaciju projektila presretača dizajniranih za obrambeni raketni štit. Moćni projektil juri 4 kilometra u sekundi, a može presresti neprijateljske bojeve glave čak i na visinama od 50 kilometara.


Rusko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru video lansiranja munjevitog projektila i eksploziju. Nije objavljeno kako se zove novo rusko moćno oružje.

Vezani članci Pješakinja Uznemirujuća snimka: Projurio preko zebre kao muha bez glave, sva sreća da nitko nije stradao Ilustracija (Foto: AFP) Putin nadgledao testiranje novog ruskog superoružja - Avangard i obznanio svijetu: "Iduće godine su na terenu"

"Obavili smo još jedno uspješno lansiranje balističke rakete. Nakon serije testova, potvrdili smo da karakteristike novog projektila. I uspješno smo izvršili zadatak ciljanja i udara u zadanu metu", stoji u kratkoj objavi ruskog ministarstva obrane.

Neki komentari na YouTubeu, impresionirani brzinom rakete, nemaju dvojbu da raketa prelazi zvučnu brzinu. Jedan od korisnika nagađa da je vojska vjerojatno testirala S-500 Prometey, novi sustav protiv balističkih raketa, za koji se očekuje da će ući u uporabu 2020. godine i nadopuniti postojeći S-400 sustav.

Stručnjaci kažu kako će novi sustav moći zaštititi velika područja od interkontinentalnih balističkih raketa. Dugačak domet od čak 600 kilometara također će ga činiti iznimno učinkovitim, piše RT.