Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SSSR-ova svemirska letjelica

Rus kupio Vostok za 2,9 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogati ruski biznismen kupio je djelić povijesti kada je za gotovo 2,9 milijuna dolara (14,75 milijuna kuna) na dražbi kupio svamirsku kapsulu Vostok 3KA-2.

Tu je kapsulu SSSR lansirao na probni let prije nego li je u svemir poslana prva ljudska posada. Jevgenij Jurčenko je na 50. godišnjicu povijesnog leta Jurija Gagarina, dao točno 2.882.500 dolara na aukciji u Sotheby'su za sovjetsku kapsulu, još uvijek s tragovima izgaranja od ulaska u Zemljinu atmosferu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije mogao govoriti Slupao je pet automobila, izvukli su ga iz vozila - mrtvog pijanog! Slika nije dostupna Cuc-cuc Dmitrij je malo popio: Pijani Rus izveo 'noja u snijegu'

>> VIDEO: Što je Gagarin vidio iz svoje svemirske kapsule?

>> Što je Gagarin zadnje rekao prije leta u svemir?

Jurčenko, ravnatelj investicijskog fonda AS Popov, rekao je da svemirsku kapsulu želi vratiti u Rusiju. 'Nadam se da će Vostok pronaći svoje mjesto u jednom od nacionalnih muzeja posvećenih ruskom svemirskom programu', kazao je Jurčenko. Kapsulu je otkupio od vlasnika koji je želio ostati anoniman.

Vostok 3KA-2 bila je jedina svemirska kapsula koja se nalazila izvan Rusije. U svemir je lansirana 25. ožujka, 18 dana prije Gagarinova leta, koji je koristio istovjetnu kapsulu. Vostok 3KA-2 nije imao kozmonauta. U njoj su bili drvena lutka čovjeka u prirodnoj veličini i pas Zvjezdočka. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene